TRIKK: Skuespiller Sigrid Husjord spiller Ebba i filmen Nattrikken. Hun måtte lære seg å kjøre trikk for rollen. Foto: Cylinder
TRIKK: Skuespiller Sigrid Husjord spiller Ebba i filmen Nattrikken. Hun måtte lære seg å kjøre trikk for rollen. Foto: Cylinder

– Vi kommer selvfølgelig til å prøve å bli nominert igjen

LOS ANGELES (TV 2): I «Nattrikken» stjeler hovedpersonen Ebba en trikk og begir seg ut på skinnene i Trondheim. Skuespiller Sigrid Husjord sier det var «overraskende lett» å lære seg å kjøre trikk for rollen.

SISTE: «Nattrikken» må inkassere seieren det er å bli nominert til en Oscar, for filmen «An Irish Goodbye» vant i klassen.

I natt ble det klart om «Nattrikken» ikke nådde helt opp til å hente hjem Norges fjerde Oscar-pris noensinne. Men det var et strålende fornøyd team som snakket med TV 2 etter utdelingen likevel.

Ola Hoemsnes Sandum spiller Ariel i filmen. Han beskriver stemningen som helt magisk.

– Hadde dere en følelse av om det ville bli pris før de leste opp vinneren i deres kategori?

– Vi har alltid trodd at vi hadde en sjanse. Men altså. Vi vant ikke, men vi er Oscarnominert! sier en tydelig fornøyd Sandum.

Han hadde ikke forberedt noen tale

– Men jeg antar at Gaute, Eirik og Sigrid som satt på orkesterplass hadde gjort det. Jeg ville takket alle, crewet, alle rundt, alle som ikke har vært på skjerm, hele produksjonen ... sier Sandum.

Straks skal han videre for å se Elton John og ha en fantastisk Nordic Oscar Week sammen med resten av crewet. Han sier hele stemningen er fantastisk, og at det er en utrolig opplevelse å være med på dette.

– Vi kommer selvfølgelig til å prøve å bli nominert igjen, sier han.

Men nå skal det feires!

Måtte lære å kjøre trikk

For Sigrid Husjord som spiller hovedrollen Ebba bød filmen på en ny utfordring. Hun måtte nemlig kjøre trikken under innspillingen, noe hun kaller både «overraskende lett » og «veldig artig.»

– Det var egentlig bare å ta spaken frem, og så kjørte man. Så tilbake for å holde det samme tempoet. Og så helt tilbake, så bremset man. Det er bare å ikke gjøre det for raskt så det ikke blir bråstopp, sier Husjord til TV2.

JUBEL: Folkene bak den norske kortfilmen «Nattrikken» jubler i det det blir kjent at filmen blir Oscar-nominert kategorien «beste kortfilm». Foto: Beate Oma Dahle/NTB
JUBEL: Folkene bak den norske kortfilmen «Nattrikken» jubler i det det blir kjent at filmen blir Oscar-nominert kategorien «beste kortfilm». Foto: Beate Oma Dahle/NTB

Regissør Eirik Tveiten skryter av skuespillerens evner som trikkefører.

– Hun kjørte i full trafikk, og det er jo et ganske stort ansvar med en 20-tonns trikk, sier regissøren, som også legger til at det ble mange avbrytelser under innspillingen på grunn av togtrafikk.

– I «Top Gun» så har skuespillerne lært seg å fly mens i dine filmer så må de lære seg å kjøre trikk?

– Ja, det er sånn basic. Man kan begynne der, og så kan man gå videre til jagerfly når man har kjørt trikk. Jeg synes det er en fin utvikling, sier han.

Basert på sann historie

Tveiten har hentet inspirasjon til filmen fra virkeligheten. En av hans bekjente stjal nemlig en trikk i Oslo for mange år siden. Regissøren har likevel valgt å endre historien litt, spesielt slutten.

– I filmen vår får det ikke så store alvorlige konsekvenser. Men det er klart at når man stjeler en trikk som står stille og begynner å kjøre nedover mot sentrum, så er det jo egentlig livsfarlig. Så han fikk en ganske hard straff for det, så vidt jeg husker, sier han.

OSCAR: De prestisjetunge Oscar-prisene skal deles ut for 95. gang i år. Kun fire ganger har Norge klart å vinne en pris. Foto: Matt Sayles
OSCAR: De prestisjetunge Oscar-prisene skal deles ut for 95. gang i år. Kun fire ganger har Norge klart å vinne en pris. Foto: Matt Sayles

Handlingen i filmen ble lagt til Trondheim etter at det skar seg med førstevalget.

– Oslo Sporveier hadde ikke noe lyst til at vi skulle filme på deres trikker. Så det var ikke helt forenlig med deres omdømme, denne historien her. Vi trivdes veldig godt i Trondheim, så jeg er kjempefornøyd med at vi fikk være der, sier Tveiten.

Nerver i salen

Husjord har tidligere vært usikker på om hun ville rekke prisutdelingen på grunn av forestillinger ved Det Norske Teatret, men det løste seg, og hun ankom Los Angeles fredag kveld lokal tid.

Hun var veldig spent da vinneren i kategorien ble lest opp.

– Det vil jo være helt vilt hvis vi vinner, men jeg tenker også at vi kan ikke være skuffet. Men det kommer nok til å knyte seg litt i magen da, sa Husjord til TV 2 før seremonien.

Da det ble klart at en annen film nådde helt til topps, virket det likevel som stemningen var høy da TV 2 fikk snakke med teamet rett etter utdelingen. Det er helt enormt å være nominert, det var hele teamet enige om.

Hun håper rollen i den Oscar-nominerte filmen nå vil hjelpe henne videre i karrieren.

– Kortvokste er mennesker og en del av samfunnet, som skal ha alminnelige roller som alminnelige mennesker. Det er jeg veldig opptatt av, sier hun.

Relatert

Mer innhold fra TV 2