– Vi har vært på reise inn i helvete
Fremdeles ikledd sølete uniformer, hastes skadde soldater inn til de mobile klinikkene ved fronten. En av dem er russiske Yura som kjemper på ukrainsk side.

Hendene er svarte etter å ha vært i kamp. Noen har fremdeles på seg militærstøvler og gjørmete uniformer når de pakkes inn i varmetepper i de mobile klinikkene.
Her får de akuttbehandling mens de venter på de medisinske evakueringsbussene som drives av frivillige gjennom organisasjonen Hospitallers, skriver nyhetsbyrået AP.
AP har vært ved fronten og møtt soldater som nylig er skadet i forsvaret av byen Bakhmut. Her har kampene rast i syv måneder, og russerne presser på fra nord, øst og sør.

Begge sider har blitt påført store tap, og byen omtales som «kjøttkverna».
Yura fra Moskva: – Vi har vært i Helvete
Soldater med bandasjerte hoder, og splinter i ulike kroppsdeler, blir lagt på bårer. En av dem er russiske Yura. Han ønsker å være anonym.
– Vi har vært på en reise i helvete, sier han.
Han er hardt skadet i et bein og en arm. Blodet trenger gjennom bandasjene, men ambulansepersonellet har klart å stanse de livstruende blødningene.

I ansiktet får han skriblet ned tidspunktet han fikk på bandasjene: 19.45.
I motsetning til de fleste soldatene som får behandling her, er ikke Yura ukrainsk, men russisk. Han har kjempet på ukrainsk side siden november.
Yura er fra Moskva. Han forteller at han flyttet til Ukraina før krigen sammen med en annen russisk venn.
Denne vennen ble dømt til 2,5 års fengsel fordi han repostet et innlegg i sosiale medier med påstand om at Krim er ukrainsk, forteller han.
Nå har han blitt skadet av sine egne landsmenn.
– Trodde jeg skulle bli gal
Yura forteller at han ble skadet etter åtte dager med uavbrutte kamphandlinger, men at de klarte å holde fienden på avstand.

– På den femte dagen uten søvn hadde jeg tanker om at jeg holdt på å bli gal, sier han.
– Det var helt umulig å sovne der. De skyter så mange granater at bakken rister.
Han viser fram en video han har på telefonen sin. Bildene er fra selve kampsonen i Bakhmut og viser bygninger i ruiner, forvridd armeringsjern, kvestede trær og et oversiktsbilde av en sønderskutt by.
– Kjempet fra rom til rom
Yaroslav (37) er også blant soldatene som har blitt skadet i Bakhmut. Han forteller om nærkamper. Russiske og Ukrainske styrker var til tider i kamp fra rom til rom på innsiden av samme bygning, forteller han.

Han er blek, og leppene er nesten hvite. Han venter på evakuering og kommer til å bli innlagt på et sykehus lenger vest i landet.
– Da de fraktet meg ut derfra sto alt i brann. Det var døde russere på bakken. Ukrainere også. Folk løp i gatene og falt overende på grunn av miner som eksploderte og droner som kom flyvende inn, sier han.
Han røyker en sigarett på båren mens han snakker med reporteren fra AP.
Godt utstyrte busser
Bussene frakter skadde ut to til tre ganger hver dag. De har plass til opptil seks skadde på hver tur.

Ofte har de mobile klinikkene og bussene bedre medisinsk utstyr enn noen av de statlige sykehusene på grunn av donasjonene de mottar fra Vest.
I bussen er det monitorer, oksygentanker og alt man kan tenke seg av medisinsk utstyr. Personellet består av frivillige leger, sykepleiere og ambulansearbeidere.
Alle plassene i den første evakueringsbussen var allerede fordelt da Yura og Yaroslav skulle fraktes ut. En av dem som fikk plass var en mann med hele hodet bandasjert på grunn av brannskader.
Man kan kun se en svart nesetipp bak bandasjen.

Yura henvendte seg stille til en av de frivillige. APs utsendte hørte ikke hva han sa, men det rant tårer nedover ansiktet hans.
Ambulansearbeideren lente seg fram og tørket dem omsorgsfullt bort.