POPULÆR: Marco Enriquez Ominami er en populær kandidat. Her med sin datter da han registrerte seg som kandidat til valget i Chile 10. september. (Foto: MARTIN BERNETTI/AFP)
POPULÆR: Marco Enriquez Ominami er en populær kandidat. Her med sin datter da han registrerte seg som kandidat til valget i Chile 10. september. (Foto: MARTIN BERNETTI/AFP)

Venstrekandidat fosser fram i Chile

Den uavhengige venstrekandidaten Marco Enríquez-Ominami har kommet som et skudd og ligger nå likt med regjeringskoalisjonens kandidat foran presidentvalget i Chile.

Enríquez-Ominami har 20 prosent på den siste meningsmålingen, likt med kristeligdemokraten Eduardo Frei fra koalisjonen mellom kristeligdemokrater og sosialister, Concertación.

Begge ligger langt bak kandidaten til høyresiden, Sebastián Piñera, som har 41 prosent, og som mange tror vinner i valgets andre omgang i januar.

Opp seks prosent siden juli

Det er første gang Enríquez-Ominami og Frei ligger likt.

Dermed øker muligheten for at Frei ikke er med i andre omgang, dersom ingen av kandidatene får 50 prosent i første omgang 13. desember. I juli hadde Enríquez-Ominami 14 og Frei 25 prosent.

Analytikerne mener at Frei har bedre muligheter enn Enríquez-Ominami til å vinne over Frei i annen omgang fordi han lettere får stemmene til sentrumsvelgerne.

Kan måtte gi tapt i annen omgang

Analytikerne mener at Frei har bedre muligheter enn Enríquez-Ominami til å vinne over Piñera i annen omgang fordi han lettere får stemmene til sentrumsvelgerne.

Enríquez-Ominami vokste opp i Frankrike som barn av framtredende venstrepolitikere i eksil. Faren var den legendariske MIR-lederen Miguel Enríquez, som ble drept av militærregimet til general Augusto Pinochet i 1974.

Han er selv medlem av nasjonalforsamlingen for Sosialistpartiet, men forlot partiet for å stille til valg som president som uavhengig kandidat.

Fortsatt populær president

Nesten fra intet har han greid å utnytte misnøyen med Concertación, som ble dannet da militærregimet gikk mot slutten, og har styrt uten avbrudd siden 1990.

President Michelle Bachelet, som selv er sosialist, er fortsatt svært populær, men populariteten har ikke smittet over på andre politikere i koalisjonen, blant dem Frei, som oppfattes som stiv og ukarismatisk i forhold til henne. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2