egypt (Foto: KHALED DESOUKI/Afp)
egypt (Foto: KHALED DESOUKI/Afp)

Varsler nye demonstrasjoner i Egypt

Egyptiske aktivister ber folk om å møte opp til nye demonstrasjoner på Tahrir-plassen i Kairo tirsdag.

Siden lørdag er minst 33 mennesker drept i ny uro i Egypt, og natt til tirsdag var om lag 20.000 demonstranter fortsatt på plass på Tahrir-plassen for å protestere mot militærrådet som har hatt makten i landet siden opprøret i vinter.

Usikkert valg

«Folket krever marskalkens fall» ropte demonstranter på plassen, med henvisning til militærrådets leder, feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi. Han var forsvarsminister i to tiår under tidligere president Hosni Mubarak.

Den nye uroen i Egypt har skapt usikkerhet om valget som skal holdes i neste uke. USA og EU har begge advart Egypt mot å la uroen komme i veien for valget.

Les også: – Egypts regjering ber om å få gå av

Sa opp

Den egyptiske overgangsregjeringen innleverte søndag sin avskjedssøknad som følge av uroen i landet, men det er foreløpig uklart om militærrådet vil godta den.

Militærrådet har nå bedt om ro og innkalt til krisesamtaler med ulike politiske grupperinger for å forsøke å avspenne situasjonen.

Hudflettes av Amnesty

Samtidig får overgangsregjeringen kritikk fra Amnesty International.

Det egyptiske militærregimet er til tider enda mer brutalt enn tidligere president Hosni Mubaraks regime var, mener menneskerettsorganisasjonen.

Overgangsregjeringen har bare kommet med tomme løfter om økt respekt for menneskerettighetene, hevder Amnesty International.

– Tortur og vold

Ifølge Amnesty er flere tusen sivile egyptere stilt for retten ved militære domstoler. Samtidig er unntakslover blitt forlenget, og det er meldt om tortur i militære fengsler og om organisert vold mot demonstranter.

– De væpnede styrkene har videreført tradisjonen med undertrykkelse som demonstrantene i vinter kjempet så hardt for å bli kvitt, sier Philip Luther, fungerende direktør i Amnestys avdeling for Midtøsten og Nord-Afrika.

Dødsdommer

Ifølge ham har militærregimet gått hensynsløst til verks for å true kritiske røster til taushet.

Militærrådet som har makten i Egypt, har vedgått at om lag 12.000 sivile egyptere er blitt stilt for retten ved militære domstoler i perioden fram til august, ifølge Amnesty. Minst tolv personer er dømt til døden. Amnesty betegner rettssakene som dypt urettferdige. Demonstranter er blitt tiltalt for blant annet vandalisme, brudd på portforbud og «fornærmelser mot hæren» (©NTB).

Mer innhold fra TV 2