
Utestengt fra stadion i hjemlandet, fikk dra på sin første fotballkamp
For 27 år gamle Mariam var VM-kampbilletten en dyrebar gave. Hun reiste til VM i Qatar fra Teheran for å se Irans åpningskamp mot England.
Kvinner er utestengt fra å delta på herrekamper i Iran.
– Jeg har aldri deltatt på en fotballkamp i hele mitt liv, jeg måtte ta denne sjansen, sa Mariam til nyhetsbyrået AP.
I likhet med andre iranske kvinner, nektet hun å oppgi etternavnet i frykt for myndighetene.

Kvinnekamp
Iran deltar i fotball-VM mens en stor kvinneprotestbevegelse raser i landet.
Sikkerhetsstyrker har voldelig slått ned på demonstrasjoner og drept minst 419 mennesker, ifølge menneskerettighetsaktivister i Iran.
Det har vært store protester mot regimet i Iran siden den 22 år gamle kurdiske kvinnen Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i september.
– En stor seier for demonstranter vil være å ha valget til å bruke hijab. Etter det vil kvinner gå for retten til å være på stadioner, sa Mariam.

I et forsøk på å begrense store forsamlinger har Iran stengt alle fotballkamper for publikum siden protestene brøt ut.
I dagens kamp mot England hadde mange Iran-fans på seg T-skjorter eller skilt trykket med slagordet – Woman, Life, Freedom.
Andre hadde på seg T-skjorter med navn på kvinnelige demonstranter drept av iranske sikkerhetsstyrker de siste ukene.
I det 22. minutt av kampen, en referanse til alderen hennes da hun døde, sang noen fans Mahsa Amnis navn, men sangen bleknet raskt ut og ble erstattet med «Iran».

VM i Qatar, bare en kort flytur over Persiabukta fra Iran, har dukket opp som et samlingspunkt for iransk politisk mobilisering.
Demonstranter har til og med oppfordret FIFA om å forby Iran fra å konkurrere i turneringen på grunn av restriksjoner for kvinner på fotballstadioner og regjeringens nedslag.
– Når alt kommer til stykket, vil jeg at spillerne skal oppnå drømmene sine. Det er ikke deres feil at samfunnet er så polarisert, sier Mariam.
Sky-News journalisten Melissa Reddy har uttalt seg på Twitter. Ifølge tweeten skal treneren for det iranske landslaget ha sagt at denne fansen ikke er velkommen på kampene.
Carlos Queiroz: "They should stay home. Why did they come here to be against the team? It's much better they stay home."
— Melissa Reddy (@MelissaReddy_) November 21, 2022
They were against the regime. They encouraged, cheered and showed full support for the team. pic.twitter.com/WrDtYLzZjO
Forble tause under nasjonalsang
Irans landslagsspillere valgte å ikke synge med på egen nasjonalsang før VM-åpningen mot England.
Grunnen skal være misnøye med hvordan iranske myndigheter behandler demonstranter i hjemlandet.

Det ga kaptein Ehsan Hajsafi uttrykk for før kampen:
– Vi må erkjenne at noe ikke er riktig i landet vårt og at vårt folk ikke er glade. Vi er her, men det betyr ikke at vi ikke skal være stemmene deres eller respektere dem. Det vi har, er fra dem. Vi må kjempe. Vi må prestere og score mål for å gi det modige, iranske folk et resultat. Jeg håper ting endrer seg, slik folk håper på, sier Hajsafi, gjengitt av The Guardian.