Ustabile værforhold kan gi dyrere mat

Ustabilt vær verden over kan drive prisene på hvete, mais og annet korn gjennom taket. De uforutsigbare værforholdene setter grå hår i hodet på matvareeksperter.

Dyrere matvarer utgjør sammen med den raskt voksende prisen på råolje en av de største bekymringene for 2011. Prisveksten på olje og mat kan forsinke den nye økonomiske veksten i industrilandene, ble det sagt onsdag.

- Vi er urolige, og den største årsaken til vår bekymring er uforutsigbarheten, sa økonomen Abdolreza Abbassian i FNs organisasjon for matvarer og jordbruk FAO.

- Prisene kan fortsatt gå mye høyere, framholdt han.

- Hvis for eksempel de nedbørsfattige forholdene i Argentina utvikler seg til en virkelig tørke, og vi opplever vinterdød i hveten på den nordlige halvkule, kan prisene øke raskt, mente Abbassian. Vinterdød betyr at kulde dreper planter som skulle høstes året etter.

Oljeprisen stiger og er ifølge det internasjonale energibyrået IEA nå inne i en faresone der prisveksten truer utviklingen i verdensøkonomien. Nordsjøolje av Brent-kvalitet er de siste dagene omsatt for over 96 dollar per fat, det høyeste nivået på mer enn to år. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2