SPIONBALLONG: Det som mistenkes å være en kinesisk spionballong har blitt observert over USA siden onsdag denne uken. Foto: Larry Mayer / AP
SPIONBALLONG: Det som mistenkes å være en kinesisk spionballong har blitt observert over USA siden onsdag denne uken. Foto: Larry Mayer / AP

USA og Canada melder om spionballong - peker på Kina

Pentagon vurderte å skyte ned ballongen.

Myndighetene i USA har de siste dagene overvåket en mistenkt kinesisk spionballong, som har flydd over det nordlige USA. Det skriver Reuters.

Ifølge en tjenesteperson ved forsvarsdepartementet Pentagon har USA overvåket ballongen siden den ankom luftrommet for et par dager siden, blant annet ved hjelp fra militærfly.

– Det er tydelig at hensikten med denne ballongen er å drive overvåking, sier tjenestepersonen.

Observert i Canada

Noen timer etter meldingen fra USA, skriver forsvaret i Canada at også de har observert en spionballong. Det er uklart om det er den samme ballongen.

Ballongen i USA skal være på størrelse med tre busser, ifølge ABC News.

Kinas utenriksdepartement sier ifølge Reuters at de jobber med å verifisere påstandene. De skriver at de respekterer internasjonal lov og ikke har noen intensjoner om å krenke luftterritorium, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Vi håper begge parter kan behandle denne saken rolig og forsiktig, uttaler Kina, ifølge Reuters.

– Ingen stor trussel

Men Pentagon mener at ballongen ikke utgjør en særlig stor etterretningstrussel.

– Vi vurderer at denne ballongen har begrenset tilleggsverdi fra et etteretningsinnsamlingsperspektiv, sier tjenestepersonen.

Ballongen skal ha fløyet over USAs nordvest, der blant annet Malmstrom-basen ligger, en av USAs tre underjordiske silofelt for atomraketter.

Vurderte nedskyting

Det har på forespørsel fra president Joe Biden blitt vurdert å skyte den ned over delstaten Montana, men myndighetene har valgt å ikke gjøre det på grunn av høy sikkerhetsrisiko for folk på bakken.

Biden skal ha spurt hvilke alternativer som var mulige for å håndtere situasjonen, og forsvarsminister Lloyd Austin skal onsdag ha hatt diskusjoner med høytstående tjenestepersoner i Pentagon. Austin var da selv på Filippinene.

Nyheten om spionballongen kommer bare dager før utenriksminister Antony Blinken er ventet å reise til Kina. Det er ikke klart om dette kommer til å påvirke reiseplanene hans, som ikke formelt er kunngjort av utenriksdepartementet.

Mer innhold fra TV 2