IKKE BARE ET IKON: Osama bin Laden hadde mer innflytelse enn antatt, hevder amerikanske myndigheter. (Foto:  /AFP)
IKKE BARE ET IKON: Osama bin Laden hadde mer innflytelse enn antatt, hevder amerikanske myndigheter. (Foto: /AFP)

– USA forberedt på kamp mot Pakistans hær

De amerikanske spesialsoldatene som drepte Osama bin Laden, var forberedt på kamp mot pakistanske styrker.

President Barack Obama bestemte at operasjonen mot Osama bin Laden skulle være stor nok til at de amerikanske soldatene kunne ha kjempet seg ut av Pakistan dersom lokale styrker hadde kommet til. Dette opplyser både sivile og militære tjenestemenn til avisa The New York Times.

Obamas beslutning om å øke antallet soldater sendt inn i Pakistan, viser at han var villig til å risikere en militær konfrontasjon med en nær alliert der målet var å pågripe eller drepe verdens mest kjente terrorleder, skriver avisen.

– Instruksjonene var å unngå konfrontasjon hvis mulig. Men dersom de amerikanske soldatene hadde måttet ta til motverge, hadde de tillatelse til det, sier en framtredende tjenestemann.

Liten tillit

De angivelige planene kan vise hvor lite tillit den amerikanske administrasjonen har til Pakistan, som regnes som en nær alliert i kampen mot terror. Obama våget heller ikke informere Pakistan om den planlagte operasjonen.

Dersom det hadde kommet til en slik militær konfrontasjon, hadde det utvilsomt satt forholdet mellom de to landene enda hardere på prøve. Det har vakt sterke reaksjoner i store deler av den pakistanske befolkning at USA på egen hånd gikk til angrep på huset til bin Laden.

Samtidig sier det pakistanske utenriksdepartement at det fortsatt ikke har mottatt en formell forespørsel fra USA om avhør av enkene til Osama bin Laden.

Det svarte talsperson Themina Janjua tirsdag på spørsmål om USA vil få mulighet til å gjennomføre avhørene.

Kan ha viktig info

Det hvite hus har oppfordret Islamabad til å imøtegå den økende mistroen mot Pakistan ved å la amerikansk etterretning møte bin Ladens tre enker. De tre kvinnene kan sitte på viktig informasjon om terrornettverket al-Qaida.

En amerikansk tjenestemann har sagt til nyhetsbyrået Reuters at Pakistan ser ut til å være villig til å la USA gjennomføre avhør av enkene.

– Pakistanerne ser nå ut til å være villige til å gi oss tilgang. Forhåpentligvis vil de stå ved de signalene de nå sender, sier kilden til nyhetsbyrået Reuters.

Tre av bin Ladens koner ble pågrepet i Abbottabad i Pakistan etter at terrorlederen ble likvidert av amerikanske spesialsoldater den 2. mai. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2