Oljeulykke rensing Louisiana opprydding oljelenser strand (Foto: Reuters)
Oljeulykke rensing Louisiana opprydding oljelenser strand (Foto: Reuters)

USA etterforsker oljeulykken i Mexicogolfen

USA iverksatte tirsdag både kriminal- og sivil etterforskning av BPs oljeutslipp i Mexicogolfen etter ulykken på oljeriggen Deepwater Horizon 20. april.

USAs justisminister Eric Holder varslet at etterforskningen var iverksatt på en pressekonferanse etter et møte med føderale påtalemyndigheter og statsadvokatene i Louisiana, Mississippi og Alabama tirsdag.

– Det finnes nok grunnlag for å starte en kriminaletterforskning i saken, sa justisministeren, men nektet å si hvilke parter etterforskningen retter seg mot.

Må beholde dokumentasjon

Det er tidligere kjent at både eier av oljeriggen Deepwater Horizon, det britiske energiselskapet BP, samt Halliburton og Transocean har blitt bedt av det amerikanske justisdepartementet om å ta vare på all dokumentasjon relatert til oljeutslippet i påvente av en eventuell etterforskning.

BP vil samarbeide

Etterforskerne vil se etter brudd på en rekke miljølover, og loven om oljeforurensning fra 1990 vil kunne brukes til å holde de ansvarlige for ulykken ansvarlig også for opprydnings- og erstatningskostnader etter ulykken.

BP sendte tirsdag ut en pressemelding der selskapet forsikrer at det vil samarbeide med det amerikanske justisdepartementet. (©NTB)

Se dagens overskrifter

Mer innhold fra TV 2