– USA bør prioritere skolesikkerhet fremfor Ukraina

Under NRAs landsmøte sa Trump at USA bør prioritere sikkerhet på landets egene skoler fremfor støtte til Ukraina.

USAs tidligere president valgte å snakke for våpenlobbyistene i samme delstat hvor 19 barn og to voksne ble drept i en skoleskyting for tre dager siden.

Han innledet talen med å takke for invitasjonen, og kom med et stikk til talerne som valgte å ikke møte opp i lys av barneskoleskytingen.

– I motsetning til visse andre skuffet jeg dere ikke ved å ikke møte opp, innledet Trump.

– Sammen skal vi stå sterke i mange år fremover. Jeg setter stor pris på alle oppmøtte, og vil uttrykke takknemlighet for alle som er her i dag. Dere er ryggraden til bevegelsen vår og til landet vårt, fortsatte han.

Vil prioritere USA

Under talen, som fant sted i Houston tre dager etter skytingen i delstaten Texas, kom ekspresidenten med et stikk til den sittende regjeringens håndtering av Ukraina-krigen.

– Vi brukte trillioner i Irak og Afghanistan, og fikk ingenting tilbake for det. Før vi driver nasjonsbygging i resten av verden, bør vi bygge trygge skoler for våre egne barn i vår egen nasjon, sa han til et jublende publikum.

Mener flere bør eie våpen

Ifølge den tidligere presidenten viser skoleskytingen, hvor 19 personer ble drept, at flere personer bør eie våpen.

– Å innskrenke de fundamentale rettighetene lovlydige amerikanere har til å beskytte seg selv, er ikke svaret. Det har det aldri vært, sa han i talen.

Han beskrev hendelsen som «ren ondskap», men la vekt på at gode borgere ikke bør miste sin rett til å drive selvforsvar på grunn av en ondsinnet handling.

– At det eksisterer ondskap i verden er ingen grunn til å avvæpne lovlydige borgere. Ondskapens eksistens er en av de aller beste grunnene til å væpne dem, sa Trump.

– En barbarisk handling

Tidlig i talen nevnte han skoleskytingen ved Robb barneskole.

– Det var en barbarisk handling som har sjokkert landet, sa Trump, før han ba om stillhet mens han leste opp navnene på de 21 drepte i skytemassakren.

Trump omtalte gjerningsmannen som ren ondskap, men trakk tidlig frem at han var uenig med politikerne som kort tid etter massakren satt fokuset på ønsket om strengere våpenlover.

TALTE TIL NRA: Den tidligere amerikanske presidenten talte for våpentilhengerne under fredagens årsmøte. Foto: Gaelen Morse / Reuters
TALTE TIL NRA: Den tidligere amerikanske presidenten talte for våpentilhengerne under fredagens årsmøte. Foto: Gaelen Morse / Reuters

– De prøver å ytre ekstrem, politisk propaganda, sa Trump.

Den tidligere amerikanske presidenten var tydelig på at problemet er psykisk helse, og ikke våpnene i seg selv.

– Det vi trenger er sikkerhet ved skolene. Hver bygning bør kun ha én inngang, metalldetektorer og store gjerder som hindrer uautorisert inngang. Det bør også være en bevæpnet politibetjent på områdene til enhver tid, fortsatte Trump.

Meldte avbud

Onsdagens skoleskyting ved Robb barneskole var ventet å prege helgens landsmøte for lobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA) i Houston i Texas.

Flere artister som skulle opptre, har trukket seg etter massakren i Uvalde – deriblant «American Pie»-kjente Don McLean og countryartisten Lee Greenwood.

I tillegg har de republikanske kongressmennene John Cornyn og Dan Crenshaw trukket seg. Texas' guvernør Greg Abbott stilte ikke fysisk, men deltok via en videooverføring fra Uvalde.

Abbott fortalte at en anonym velgjører vil gi 175.000 dollar for å sørge for at alle begravelsesrelaterte kostnader til alle familier blir tatt hånd om.