USA ber Kina samarbeide om Nord-Korea

USAs president Barack Obama ber Kina gi Nord-Korea klar beskjed om å stanse angrepene på Sør-Korea. I kulissene mener USA at Kina har delvis ansvar for angrepene.

I en telefonsamtale med Kinas president Hu Jintao natt til mandag ba Obama Kina om å samarbeide for å løse krisen med Nord-Korea, meldte Det hvite hus mandag. Samtalen kom i stand på amerikansk initiativ.

Obama skal blant annet ha bedt president Hu sende «en klar beskjed» til Nord-Korea om at landets provokasjoner er uakseptable. Telefonsamtalen mellom de to presidentene skjedde i forkant av samtaler mellom USA, Japan og Sør-Korea om situasjonen på den koreanske halvøya, der de tre partene ønsker å komme fram til en felles holdning overfor Nord-Korea.

Ifølge avisen skal medlemmer av Obama-administrasjonen i private samtaler ha sagt at Kina er ansvarlig for å sette Nord-Korea i stand til å begynne å anrike uran og til å angripe Sør-Korea. Med henvisning til en anonym kilde skriver avisen at USA tar sikte på å omdefinere forholdet til Japan og Sør-Korea for muligens å opprette en antikinesisk gruppe i Nordøst-Asia.

- Koreahalvøya er blitt kastet til toppen av sikkerhetsagendaen når president Hu kommer hit, og kineserne vet det, sier den anonyme kilden. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2