us-romsøppel-F - Romsøppel utgjør større fare

Mengden romsøppel rundt jorda har nådd et vippepunkt, ifølge en amerikansk undersøkelse som advarer om økt fare for kollisjoner og ødeleggelser på verdifulle satellitter og romfartøyer.

Det amerikanske romprogrammet NASA trenger en plan for å håndtere tidligere rakettdeler, avdankede satellitter og tusenvis av andre deler som utgjør romsøppelet som flyr rundt jorda, heter det i en undersøkelse av romekspertene i National Research Council.

- Datamodeller viser at mengden romsøppel har nådd et vippepunkt med nok i bane til stadig å kollidere og skape nytt søppel, skriver gruppen i en uttalelse.

Romsøppelet utgjør en fare for de rundt 1.000 kommersielle, militære og sivile satellittene som går i bane rundt jorda. Den første kollisjonen fant sted i 2009 da en kommunikasjonssatellitt og en russisk satellitt ute av drift krasjet og skapte tusenvis av nye deler til romsøppelet.

Også Den internasjonale romstasjonen ISS befinner seg i romsøppelets bane og har måttet gjøre unnamanøvre fra større vrakrester.

Søppelet dokumenteres av amerikanske Space Surveillance Network, som loggførte 16.094 deler i juli - en økning fra 9.949 i desember 2006. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2