us-obama-valgkalkyle-F - Obamas vanskelige valgkalkyle

USAs president Barack Obama risikerer å støte fra seg svarte velgere med sitt ja til likekjønnet ekteskap. Men samtidig tenner han gnisten hos de unge.

Barack Obama snudde opp ned på den politiske agendaen i USA denne uka da han kunngjorde at han hadde endret syn på likekjønnet ekteskap. I likhet med mange andre amerikanere er han gått fra nei til ja i saken.

Spørsmålet mange nå stiller seg, er hvordan dette vil slå ut i presidentvalget i høst. Der vil Obama etter alt å dømme bli utfordret av republikaneren Mitt Romney, som har gjort det klart at han mener ekteskap må være forbeholdt mann og kvinne.

En viktig faktor er hvordan saken slår ut blant svarte velgere, påpeker eksperter. Om den da slår ut i det hele tatt.

Ifølge valgstrateger fra Republikanerne vil Obama nå miste svarte velgere og også latinamerikanske velgere på grunn av sitt liberale syn på ekteskapsloven.

Eksperter mener imidlertid det er usannsynlig at svarte velgere vil gå over til å støtte Romney på grunn av Obamas ja til likekjønnet ekteskap. Trolig vil andre saker veie tyngre, og i verste fall blir de hjemmesittere.

– Afroamerikanere er i stor grad mot homoekteskap, men min hypotese er at afroamerikaneres stolthet over å ha en afroamerikaner i Det hvite hus vil veie tyngre enn denne ene saken, sier analytiker William Galston ved Brookings Institution.

I målingen fra Reuters og Ipsos sier hele 81 prosent av afroamerikanerne som er mot likekjønnet ekteskap, at de likevel vil stemme på Obama.

– For unge velgere er dette i ferd med å bli en definerende sak. Det ville vært nærmest utenkelig for Obama å gå til valg på et standpunkt som ville framstått som gammeldags, sier Ornheim.

Saken er spesielt viktig for velgere under 35 år, en velgergruppe som bidro sterkt til Obamas valgseier i 2008. I meningsmålinger sier mer enn halvparten av de spurte velgerne i denne aldersgruppen at de er for likekjønnet ekteskap.

Målingene viser samtidig at andelen som er for likekjønnet ekteskap, har økt jevnt og trutt i USA de siste årene.

På den andre siden er motstanden større i flere av delstatene som kan komme på vippen i presidentvalget.

Mer konservative krefter i partiet har imidlertid betegnet saken som et kjernespørsmål, og ifølge statistikkanalytiker Chris Jackson i Ipsos kan saken være til hjelp for Romney, ettersom kristenkonservative velgere som har vært skeptiske til Romney, nå får en ny grunn til å stemme på ham.

– Det er nok ei brikke som Mitt Romney kan bruke når han skal bygge sin koalisjon, sier Jackson. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2