us-obama-ekteskapslov-F - Obama setter agendaen med ja til homofilt ekteskap

President Barack Obamas ja til likekjønnet ekteskap sender sjokkbølger gjennom USA. Homofile og lesbiske jubler, men standpunktet kan bli vanskelig å svelge for konservative velgere i vippestatene.

Det var i et intervju med ABC News onsdag president Barack Obama kunngjorde at han hadde skiftet standpunkt om likekjønnet ekteskap.

– Jeg har konkludert med at det for meg personlig er viktig å gå ut og erklære at jeg mener likekjønnede par bør kunne gifte seg, sa Obama.

Han blir dermed den første presidenten i USA som åpent støtter likekjønnet ekteskap. Et standpunkt som utvilsomt vil glede mange i hans eget parti, men som samtidig kan skremme vekk mer konservative velgere.

Det er sterk motstand mot likekjønnet ekteskap i en rekke delstater som kan komme på vippen i presidentvalget, påpeker president Tony Perkins i den kristenkonservative organisasjonen Family Research Council.

– Dette utspillet nærmest sikrer at ekteskap igjen vil bli et viktig spørsmål i presidentvalget, fastslår han.

Dennis Goldford, professor i statsvitenskap ved Drake University i Iowa, mener på sin side at presidentens beslutning virker strategisk veloverveid. De mest konservative velgerne ville ikke stemt på Obama uansett, fastslår han.

– Spørsmålet er om det finnes noen i sentrum som han nå kan støte fra seg. Det vet vi ikke ennå, sier Goldford.

Obama har selv forklart at han har vært «i bevegelse» i saken. Og skal man tro meningsmålingene, har han ikke vært alene om det. Tvert imot har motstanden mot likekjønnet ekteskap jevnt og trutt gått nedover de siste 15 årene, og siden i fjor har flertallet av de spurte sagt ja til likekjønnet ekteskap, ifølge målinger fra Gallup.

Dermed kan Obama ha truffet godt på den politiske trenden i USA. Presidenten viser vei, mener direktør Suzanne Nossen i Amnesty International i USA.

– Dette er et mønstereksempel på hvordan en president kan lede folket i en retning som er riktig og uunngåelig, sier hun.

– Jeg har samme holdning til ekteskap i dag som da jeg var guvernør, og det har jeg gitt uttrykk for mange ganger. Jeg mener ekteskap er et forhold mellom en mann og en kvinne, sier Romney.

Han tilføyer at han også er mot partnerskap mellom personer av samme kjønn dersom dette har samme juridiske innhold som ekteskap.

Romney presiserer imidlertid at dette kun er hans egen oppfatning, og at hver enkelt delstat har rett til selv å avgjøre hvilken politikk den vil føre i slike spørsmål.

– Jeg vet at andre mener noe annet. Som mange andre sosiale spørsmål, er dette et sårt og sensitivt tema, sier han.

– Ingen amerikansk president har noensinne gått inn for en omfattende utvidelse av borgerrettighetene uten at dette til slutt også er blitt omfavnet av det amerikanske folk. Jeg er ikke i tvil om at det også denne gang vil bli tilfelle. Frihetsmarsjen som har holdt vårt land oppe siden revolusjonen i 1776, fortsetter, og uansett hvilke tilbakeslag som måtte komme i enkeltstående delstater, vil friheten triumfere over frykten og likheten seire over utestengelsen, sier Bloomberg.

Også president Evan Wolfson i organisasjonen Freedom to Marry mener presidentens utspill er et vendepunkt.

– Men det er fortsatt mye som gjenstår. Tida er nå inne for å få opphevet diskriminerende lover over hele landet, sier Wolfson. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2