us-9/11-brannmenn-F - Økt kreftfare for 9/11-brannmenn

Brannmenn som ble utsatt for giftig røyk og støv etter 11. september-angrepet i New York for ti år siden, har større kreftfare enn kolleger, viser en undersøkelse.

- Denne studien viser klart at World Trade Center-eksponeringen hos disse brannmennene førte til en økning av krefttilfeller, sier dr. David Prezant, som er tilknyttet brannvesenet i New York og står bak studien som er publisert i tidsskriftet The Lancet.

Tidligere undersøkelser har ikke vist en økt fare for lungekreft blant 9/11-brannmennene, en kreftform som tar mange år på å utvikle seg, og det gjør heller ikke denne studien.

Men brannfolkene som jobbet i ruinene av World Trade Center etter angrepet for ti år siden, ble utsatt for flere kjente kreftfremkallende stoffer. Undersøkelsen viser til en økt kreftfare på 19 prosent.

Tidligere undersøkelser har vist økt forekomst av posttraumatisk stresslidelse, astma og andre luftveisplager blant redningsarbeiderne. Fram til i dag har kun en håndfull mindre studier vist økt fare for kreft, som det kan ta 5 til 20 år å utvikle. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2