uk-overhus-reform - Storbritannias regjering vil reformere Overhuset

Det britiske Parlamentet er klart til ny sesjon, med reform av Overhuset som et viktig punkt på dagsordenen. Men forslaget møter motstand fra mange av sentrum-høyreregjeringens parlamentariske støttespillere.

Dronning Elizabeth åpnet onsdag den nye sesjonen i en tradisjonell seremoni der begge nasjonalforsamlingens kamre var samlet til felles møte. Hun leste trontalen som egentlig skulle vært holdt sist høst, men som ble utsatt for å gi Parlamentet arbeidsro.

På forhånd var det ventet at dronningen ville varsle at Overhuset i fremtiden også skal ha medlemmer som er utpekt i valg. Britenes konservative statsminister David Cameron håper dette kan lette på det anstrengte forholdet til sentrumspartiet liberaldemokratene, melder BBC.

Ifølge britiske kommentatorer har arbeidet med trontalen, som inneholder regjeringens program for den kommende sesjonen, vært vanskelig fordi de to partiene er uenige om hvilke saker som bør prioriteres. Mange konservative hadde ønsket større skattekutt.

Enkelte politikere på høyrefløyen har også krevd folkeavstemning om Storbritannias forhold til EU. Spliden innad i regjeringen ble forsterket etter at begge koalisjonspartnerne gikk sterkt tilbake ved lokalvalg i England og Wales i forrige uke. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2