
Uenighet om kampfly til Ukraina – men det finnes et smutthull
Kyivs allierte legger igjen press på USA og Tyskland for at Ukraina skal få F-16-fly. Nå sier produsenten Lockheed at de er klare til å levere fly til landet.
Etter samtaler på bakrommet mellom Tysklands statsminister Olaf Scholz og USAs president Joe Biden kom landene frem til en avgjørelse om å sende stridsvogner.
Nå håper president Volodymyr Zelenskyj at det neste kan bli moderne jagerfly.
– Det vil definitivt gi Ukraina en stor fordel i den situasjonen de er. De har færre fly og en eldre flypark enn Russland, sier Per Erik Solli, seniorrådgiver ved Nord Universitetet, til TV 2.

Leverandøren er klar
Lockheed Martin, USAs største våpenleverandør, sier til Financial Times at det har vært flere samtaler om å overføre F-16-fly til Ukraina.
Det dreier seg om land som har kjøpt F-16-fly fra USA, og som ønsker å videre-eksportere dem til Ukraina for at landet skal forsvare luftrommet sitt.
Lockheed er ikke direkte involvert i samtalene, sier talsperson Frank St. John til avisa.
Men han opplyser at produsenten trapper opp produksjonen av F-16-fly i South Carolina slik at de kan erstatte flyene til de landene som velger å la sine fly gå til Ukraina.
Nederland vurderer F-16 til Kyiv
Nederland vurderer å levere F-16-fly til Ukraina hvis Kyiv ber om det, ifølge NLtimes. Utenriksminister Wopke Hoekstra sa i en parlamentsdebatt tirsdag at Nederland vil møte en slik forespørsel med en «åpen innstilling».
Seniorrådgiver Solli påpeker at Nederland, i likhet med Norge, er i gang med å bytte ut sine F-16-fly med nye F-35.
– De har luftet ideen om å at de kan tilby sine F-16, som fortsatt, den dag i dag, på mange måter er et moderne fly, sier han til TV 2.
– Men per nå har ikke den ideen fått gehør, og mest sannsynlig vil Ukraina eventuelt få mer moderne fly rett fra fabrikken, enten i år eller senere.

Frykter angrep
I tillegg til Nederland og Norge har seks andre europeiske Nato-land fly av typen F-16, deriblant Polen og Romania.
Men det er en hake. For at Nederland eller andre land skal kunne sende flyene til Ukraina, må det godkjennes av produsentlandet USA.
I USA har Det hvite hus tidligere avvist Ukrainas ønsker om å få moderne kampfly som F-16. De frykter at flyene skal brukes til å angripe russisk territorium, skriver The Financial Times.
Solli forteller at i likhet med stridsvognene, kan også jagerfly brukes både offensivt og defensivt.
– Vi må sikre oss at ukrainerne bruker de til å vinne tilbake tapt territorium, og ikke til å angripe russiske mål i Russland, sier seniorrådgiveren.
Frykter splittelse
Nå har imidlertid både Tyskland og USA vist at de likevel kunne finne en løsning for å få sendt moderne stridsvogner. Avgjørelsen kom fordi Biden så behovet for å opprettholde samhold mellom de allierte på ukrainsk side, ifølge høytstående amerikanske tjenestemenn Reuters har snakket med.
Frykten for at Russland skulle utnytte en splittelse i alliansen som støtter Ukraina, var ifølge nyhetsbyrået et viktig moment for å få på plass leveringen av de avanserte stridsvognene.

Nå kommer altså en ny henvendelse fra Zelenskyj som igjen kan splitte alliansen: Mens for eksempel Nederland og Polen er åpne for å sende fly av typen F-16, ville det være å la seg drive fra skanse til skanse dersom USA og Tyskland skulle gå med på å ta enda et skritt i en slik retning.
– Det er mulig den grensen vil bli flyttet senere i år og at de vil få den type systemer, men det vil nok være ganske forsiktige vurderinger som ligger bak dette, sier Solli.
Smutthull
Dersom det ikke lar seg gjøre for EU-land som ønsker det å eksportere F-16-fly direkte til Ukraina, finnes det andre muligheter, sier en europeisk myndighetskilde til The Financial Times.
En mulighet er ifølge avisens kilde at EU-land kan eksportere sine jagerfly til tidligere Warsawapakt-land, som igjen kan eksportere sine Sovjet-produserte kampfly til Kyiv.

I begynnelsen av av krigen tilbød Polen å sende sine Sovjet-produserte MIG-29-jagerfly til det ukrainske luftforsvaret. Ett av premissene for avtalen skulle være at USA eksporterte F-16-fly til Polen, som skulle erstatte MIG-29-flyene. Forslaget ble lagt vekk i mars i 2022, fordi USA mente det ville føre til en for alvorlig eskalering.
Ukraina har i hele høst slitt alvorlig med å håndtere luftrommet over landet. Det gjenstår å se om de allierte klarer å bli enige om hva slags støtte de er villige til å gi Ukraina - og hvor stor frykten er for at landet skal bruke våpen som er tenkt til forsvar mot mål som befinner seg inne på Russisk territorium.