Ubekreftede meldinger: Eksplosjon på russisk flybase

– Signal til russerne om at de ikke kan være trygge, sier norsk ekspert.

I den russiske byen Engels i Saratov-regionen våknet innbyggerne mandag morgen til en kraftig eksplosjon som angivelig skjedde på en flybase rundt 70 mil fra frontlinjene i Ukraina.

The Moscow Times, russiske Readovka og Telegram-kanalen Baza skriver at det var en drone som rammet flybasen som ligger rundt 50 mil i luftlinje fra grensen til Ukraina.

Base for bombefly

To langtrekkende Tu-95 bombefly av typen MS eller MSM Bear skal ifølge ubekreftede meldinger være skadet etter eksplosjonen.

Guvernør Roman Busargin i Saratov-regionen kommenterte på Telegram meldingene som ble spredt på sosiale medier om eksplosjonen. Ifølge Ria Novosti og Tass sier guvernøren at ingen sivil infrastruktur fikk skader.

Den russiske presidenten Vladimir Putin skal ifølge RIA Novosti ha blitt informert om hendelsen mandag formiddag. Hans talsmann sier ifølge Interfax at Kreml ikke har opplysninger om saken.

– Jeg har bare sett dette i media, og har ikke nøyaktig informasjon. Jeg anbefaler å kontakte Forsvarsdepartementet, sier Dmitrij Peskov ifølge Interfax.

Ifølge Faktisk Verifiserbar bekrefter to overvåkingsvideoer fra boligblokker i området, at det har skjedd en eksplosjon. De to videoene har sammenfallende tidspunkter for når eksplosjonen skjedde, og er geolokalisert. Ut fra tidskoden i opptakene skjedde eksplosjonen ved 06.04-tiden lokal tid.

TV 2 har ikke fått bekreftet fra uavhengige ukrainske kilder at det var Engels-basen som ble rammet i eksplosjonen.

Satellittbilder fra den siste uken viser en rekke strategiske bombefly av typen Tu-16o Blackjack og Tu-95 på flybasen sørøst for Moskva, ifølge Spiegel og The Drive.

Bilder som en av satellittene til Planet Labs tok søndag, viser seks Tu-160 bombefly og 21 Tu-95 stilt opp ved rullebanen.

Satellittbildet søndag viser 27 bombefly på Engels-flybasen. Foto: Planet Labs/Faktisk Verifiserbar
Satellittbildet søndag viser 27 bombefly på Engels-flybasen. Foto: Planet Labs/Faktisk Verifiserbar

– Signal til russerne

Flybasen har vært brukt til kryssermissilangrep mot ukrainske mål. Et Tu-160-fly kan bære opp mot tolv kryssermissiler, mens et Tu-95 har kapasitet til åtte og 16 kryssermissiler.

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, sier at flybasen brukes aktivt i krigen i Ukraina.

– Hvis de har klart å slå ut en del av disse strategiske bombeflyene, reduseres russisk slagkraft i Ukraina. Flybasert bombing vil bli svekket fra russisk side. Dette er klart et alvorlig slag for Moskva, sier Røseth til TV 2.

Luftmaktsekspert Lars Peder Haga sier til TV 2 at han også har sett meldingene om at langtrekkende Tu-95 bombefly skal være skadet etter eksplosjonen.

– Med mer enn 50 TU-95MS og MSM kryssermissilbærende bombefly i tjeneste har ikke tapet av to noen avgjørende betydning for russisk kapasitet til å fortsette å skyte kryssermissiler mot Ukraina. Men dersom det virkelig handler om et ukrainsk angrep med en enveis-UAV, eller «lavbudsjett kryssermissil» er det et signal til russerne om at de ikke kan være trygge selv 600-700 kilometer fra frontlinjene i Ukraina. Og de er nødt til å sette av mer ressurser til å forsvare basene og beskytte flyene der, sier Haga som er førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen.

Ifølge RIA Novosti skal en tankbil skal ha eksplodert på Dyagilevo-basen ved Rjazan. Tre skal ifølge Radio Free Europe være drept og seks skadd. Haga sier at meldingene går ut på at det er skadet eller ødelagt fire fly.

– Dyagilevo-basen har tankfly som støtter det strategiske flyvåpenet i tillegg til å være en trenings- og utdanningsbase for langtrekkende bombefly. Det vil si at basen har infrastruktur til å serve flytypen og den kan være i bruk som reservebase, sier Haga til TV 2.

Mer innhold fra TV 2