- Uakseptabelt å holde Russland utenfor i Arktis

Russlands president anklager andre arktiske nasjoner for å prøve å sette Russland på sidelinjen i konkurransen om naturressursene i Arktis.

- Vi har sett forsøk på å begrense Russlands adgang til utforskning og utvikling av arktiske forekomster. Dette er selvsagt rettslig uakseptabelt og urettferdig når vår geografiske beliggenhet og selve historien til landet vårt legges til grunn, sa Medvedev i TV-sendte kommentarer onsdag.

De fem Arktis-nasjonene Canada, Danmark (gjennom Grønland), Norge, Russland og USA gjør alle krav på områder i Arktis og konkurrerer dermed om tilgang til enorme naturressurser i regionen. Noen av kravene er overlappende, og det antas at det finnes 90 milliarder fat uutnyttede oljereserver i Arktis.

Russland ble sterkt kritisert av amerikanske og canadiske myndigheter da en miniubåt i 2007 plantet et russisk flagg på havbunnen under Nordpolen på 4.261 meters dybde.

På et klimamøte i Kreml onsdag ga Medvedev sine tjenestemenn i oppdrag å vurdere opprettelse av et romsystem som kan brukes til flere ting for å bedre overvåkingen av regionen rundt Nordpolen, melder russiske nyhetsbyråer.

- Hittil har Russland havnet i bakleksa sammenlignet med flere andre utviklede land, både når det gjelder overvåking og prognoser for klimaendringer, sier Medvedev. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2