Tyske konservative med kald skulder til miljøparti

Frontene blir klarere foran valget i Tyskland neste år. Ledere for det konservative, kristeligdemokratiske regjeringspartiet CDU går langt i å utelukke miljøpartiet De grønne som ny regjeringspartner.

Svart er CDUs partifarge, og det har lenge gått spekulasjoner om muligheten for en «svartgrønn» regjering i Berlin etter valget høsten 2013. Men kristeligdemokratenes parlamentariske leder Volker Kauder advarte på partiets landsmøte onsdag mot en slik allianse.

Han anklaget samtidig De grønne for «en nærmest grenseløs arroganse» i jakten på konservativt innstilte velgere, og mente et regjeringssamarbeid med miljøpartiet ikke er aktuell politikk.

– Et stort, selvstendig folkeparti løper ikke etter slike folk, tordnet Kauder.

CDU-toppen gikk hardt ut mot det sosialdemokratiske partiet SPDs statsministerkandidat Peer Steinbrück. Steinbrück viser mangel på instinkt, når han reiser rundt og holder foredrag for bankfolk i stedet for å jobbe med skattelette for lavtlønte, mente han.

Landsmøtet i Hannover gjenvalgte tirsdag statsminister Angela Merkel som partisjef. Under seg får hun nå fem nestkommanderende, mot tidligere fire. Delegatene på møtet valgte å øke tallet på nestledere for å unngå kampvoteringer mellom kandidatene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2