Tysk fagbevegelse ut mot sosial nedbygging

Tysk fagbevegelse advarer den påtroppende koalisjonen i Berlin mot nedbygging av den sosiale sikkerheten. Partiene som vant valget 27. september, forbereder nå fordelingen av regjeringsposter.

De formelle regjeringsforhandlingene skulle innledes i Berlin mandag ettermiddag, og ventes å ville pågå i flere uker. Statsminister Angela Merkel har lovet å ha en ny regjering på plass innen 9. november, 20-årsdagen for Berlinmurens fall.

Sjefen for den faglige hovedorganisasjonen DGB, Michael Sommer, lovet mandag et konstruktivt samarbeid med den ny regjeringen. - Men om det blir lansert en politikk som er fiendtlig overfor arbeidstakerne, skal vi vite å forsvare oss, tilføyde han.

Det store fagforbundet Verdis leder Frank Bsirske advarte mot et regjeringsprogram preget av det han kalte hensynsløs nedbygging av de sosiale tjenestene. Et slikt program vil skape sterkere motsetninger innad i det tyske samfunnet, mente Bsirske.

Det liberale fridemokratiske partiet FDP, som er de konservative partiene CDUs og CSUs nye regjeringspartnere, har tatt til orde for store skattelettelser. Fagbevegelsen frykter dette skal ramme de sosiale tjenestene i Tyskland. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2