Tyrkias statsminister uenig i partiforbud

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan kritiserer rettsavgjørelsen som medfører forbud mot det kurdiske partiet Demokratisk Samfunn (DTP). Forbudet er blitt fordømt av EU.

Det kan også bety nye problemer for Tyrkias allerede vanskelige arbeid med å oppnå medlemskap i EU. Statsminister Erdogan sa mandag at det ikke er i samsvar med de demokratiske spillereglene å forby et parti, slik den tyrkiske grunnlovsdomstolen har gjort.

- Vårt standpunkt til forbudet mot DTP er klart: Vi er imot at partier tvinges til å stanse sin virksomhet. Vi mener at om noen skal straffes, må det være enkeltpersoner og ikke hele partier, sa Erdogan i nasjonalforsamlingen i Ankara.

Både i Diyarbakir, den største byen i de kurdiskdominerte områdene sørøst i Tyrkia, og i byen Dogubeyazit i samme region kom det mandag til protestaksjoner for fjerde dag på rad. Politiet skjøt med vannkanoner og tåregass mot demonstrantene i Dogubeyazit.

DTP ble forbudt etter at grunnlovsdomstolen kom fram til at partiet hadde forbindelser med militante separatister i det ulovlige kurderpartiet PKK. EU-kommisjonen advarte mandag Tyrkia om at slike partiforbud truer den demokratiske prosessen i landet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2