MARKERING: Rasmus Paludan, leder for det høyreekstreme danske partiet Stram Kurs, holder en appell utenfor den tyrkiske ambassaden med en Koran i hånden. Foto: TT NEWS AGENCY
MARKERING: Rasmus Paludan, leder for det høyreekstreme danske partiet Stram Kurs, holder en appell utenfor den tyrkiske ambassaden med en Koran i hånden. Foto: TT NEWS AGENCY
Flere demonstrasjoner i Stockholm:

Tyrkia ba Sverige stanse planlagt koranbrenning

Den svenske forsvarsministeren er ikke lenger velkommen til Tyrkia, etter at Sverige ga tillatelse til en koranbrenning utenfor ambassaden deres i Stockholm.

Lørdag er det store politistyrker i Stockholm i forbindelse med at den høyreekstreme politikeren Rasmus Paludan er på plass for å holde en markering utenfor Tyrkias ambassade.

Der brente han en Koran – noe han har gjort ved tidligere anledninger - og som har ført til store og voldelige demonstrasjoner.

Markeringen startet klokken 13, og har så langt gått rolig for seg. Hittil er det flere journalister enn motdemonstranter på plass ved ambassaden, sier en av de fremmøtte til avisen Expressen.

 Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Avlyst besøk

At Paludan har fått grønt lys til å holde markeringen har skapt sterke reaksjoner i Tyrkia. Utenriksminister Mevlut Cavusoglu ba svenske myndigheter om å stanse den planlagte koranbrenningen lørdag formiddag.

– Det er gitt tillatelse til denne personen, til tross for alle våre advarsler, sier Cavusoglu.

Lørdagens demonstrasjon har allerede ført til at Tyrkia har avlyst et planlagt besøk fra Sveriges forsvarsminister til Ankara førstkommende fredag.

– På det nåværende tidspunkt har Pål Jonsons besøk til Tyrkia 27. januar mistet sin betydning, så vi har avlyst besøket, sier Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar.

POLITI: Området hvor markeringen finner sted ved den tyrkiske ambassaden er sperret av. Foto: TT NEWS AGENCY
POLITI: Området hvor markeringen finner sted ved den tyrkiske ambassaden er sperret av. Foto: TT NEWS AGENCY

Truer Nato-medlemskapet

Tyrkia har stilt en rekke krav til Sverige, blant om utlevering av flere personer, før de vil akseptere Nato-søknaden. Alle Nato-land må godkjenne nye medlemmer.

En av president Erdogans allierte, tidligere visestatsminister Devlet Bahçeli, sier at Tyrkia ikke vil ratifisere Sveriges Nato-medlemskap «under disse omstendighetene», skriver den tyrkiske journalisten Ragıp Soylu på Twitter.

Han skal da ha siktet til to hendelser: At svensk påtalemyndighet ikke ville etterforske en aksjon i Stockholm, hvor en dokke som forestilte Erdogan ble hengt opp etter beina, samt tillatelsen til koranbrenning utenfor ambassaden.

Stort politioppbud

Politiet vil være på plass ved demonstrasjonene og overvåke deler av byen med droner, skriver Aftonbladet.

– Når vi har protester vet vi at det kan bli sterke følelser, og det er lov i et demokrati. Vi skal håndtere dette og vi skal ha så mange enheter som trengs, sier Ola Österling til det svenske nyhetsbyrået TT.

Lørdag er det også ventet 500–600 deltalere til en separat demonstrasjon i Stockholm for å protestere mot Sveriges Nato-søknad og vise støtte til kurderne. I tillegg har en gruppe tyrkiskvennlige demonstranter fått tillatelse til å samles utenfor ambassaden.

Mer innhold fra TV 2