ty-overvåk-linke-F - Tyske venstresosialister raser mot overvåking

Tysk etterretning overvåker folk i det venstresosialistiske partiet Die Linke. Politikere i partiet raser, men regjeringen i Berlin forsvarer overvåkingen og sier den vil fortsette.

Linke-lederen Gesine Lötzsch holder innenriksminister Hans-Peter Friedrich ansvarlig for overvåkingen og tror den ikke bygger på frykt for landets sikkerhet. Lötzsch sier det handler om politisk motivert spionasje, het det på nyhetsmagasinet Der Spiegels nettsider onsdag.

– Friedrich går løs på grunnloven med storslegge, hevder Lötzsch. Hun tror den egentlige hensikten med overvåkingen er å gjøre velgerne usikre, blant annet ved å skape bekymring for at brev og andre henvendelser til Linke-politikere kan bli lest eller avlyttet.

– Vi kan ikke slutte å følge med fordi det kommer en offentlig protest, sier en talsmann for innenriksdepartementet i Berlin. Han tilføyer at overvåkingstjenesten Verfassungsschutz bare bruker offentlig tilgjengelige kilder i arbeidet, og ikke bruker avlytting eller sniklesing.

Die Linke ble grunnlagt i 2007 da flere grupper på den tyske venstrefløyen gikk sammen. Partiet har 76 av de 622 representantene i den tyske nasjonalforsamlingen Forbundsdagen, og 27 av disse skal være berørt av overvåkingen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2