ARKIVFOTO: Når Elon Musk og Twitter braker sammen i retten om etablert kontraktspråk, blir et av de største rettsoppgjørene i Wall Streets historie, skriver Reuters. Her er Elon Musk i Shanghai på Tesla-forretninger i 2019.
ARKIVFOTO: Når Elon Musk og Twitter braker sammen i retten om etablert kontraktspråk, blir et av de største rettsoppgjørene i Wall Streets historie, skriver Reuters. Her er Elon Musk i Shanghai på Tesla-forretninger i 2019. Foto: ALY SONG / NTB

Twitter saksøker Elon Musk

Tirsdag ble det kjent at Twitter saksøker Elon Musk etter at han trakk seg fra en avtale om å kjøpe selskapet for 44 milliarder dollar.

SoTesla-eier Elon Musks advokater sendte fredag et brev til Twitter om at Musk trekker seg fra det kontroversielle oppkjøpet av sosiale-medier-plattformen, skriver Reuters.

– Musk tror han kan ødelegge markedsverdi

Twitter krever at Musk overholder avtalen om å kjøpe Twitter for 44 milliarder dollar og kaller avgjørelsen om å trekke seg fra kjøpet ugyldig og feil. De vil få saken prøvet for en rettssal i Delaware.

– Musk tror tilsynelatende at han, til forskjell fra enhver annen avtalepart, kan avslutte prosesser, ødelegge markedsverdi og bare gå fra det hele, står det i stevningen.

Twitters styreleder Bret Taylor har erklært at de kommer til å vinne dette søksmålet i en melding på egen plattform:

Wall-Street-historie

Søksmålet setter i gang noe som kan bli en av de største juridiske tvekampene i historien til Wall Street: Den inneholder forretningsverdenen mest fargerike entreprenører i en sak som tar for seg anerkjent kontraktspråk, skriver Reuters.

Fredag sa Musk at han avsluttet avtalen fordi Twitter brøt den. Han hevder Twitter ikke svarte på hans spørsmål om juks og spam på plattformen, og at dette er helt grunnleggende for hvor godt Twitter gjør det i forretningsverdenen. Han anklager han også Twitter for å ha brutt flere av avtalebetingelsene, og for å ha gitt falske og villedende fremstillinger som Musk stolte på. Dette fremgår av et dokument fra Musks advokat.

I tillegg til dette hevder Musk at han forlater avtalen fordi Twitter avskjediget verdifulle ansatte fra flere ledd i organisasjonen, og dermed har ikke Twitter «opprettholdt de materielle komponentene av sin forretningsorganisasjon». I klarspråk betyr det Twitter er nå er såpass forandret fra da han avtalte å kjøpe det, at han har rett til å gå bort fra avtalen.

Om få uker: Kamp i Delaware-retten

Ifølge Reuters løser selskaper oftest uenighetene sine seg imellom dersom saken går for retten i Delaware. De aller fleste ser på det som bedre å løse usikkerheter om fremtiden seg imellom og gå videre.

Twitter håper imidlertid at rettssaken kan begynne om et par uker og være løst om få måneder, sier en person tett på saken til Reuters.

– Rent juridisk står Twitter sterkt når de skal argumentere for at de har gitt ham all nødvendig informasjon, og at Musk forsøker å finne et påskudd til å trekke seg fra avtalen, sier Ann Lipton ved juridisk fakultet i Tulane.

Twitteraksjen har gått ned, og er verd 36 % mindre enn det den kostet da Musk begynte å kjøpe seg opp i selskapet i April. etter at avtalen om oppkjøp ble kjent, sank verdien av Twitter igjen: allerede da spekulerte investorer i om Musk kom til å gå fra avtalen, skriver Reuters.

Musk håner Twitter med memes

Vantro og utmattelse var reaksjonen hos Twitteransatte, ifølge Reuters, og flere postet memes på Twitter av Berg- og Dalbaner.

Men også Musk kan bruke memer til å kommunisere:

I Tweeten under gir han tydelig uttrykk for at han oppfatter Twitter som idiotiske. «De sier jeg ikke kunne kjøpe Twitter - Så sa de at jeg ikke kunne få info om bot-kontoer, nå vil de tvinge meg til å kjøpe Twitter, og de må offentliggjøre info om bot-kontoer i retten»

Mer innhold fra TV 2