Trump tiltales på tretten punkter i Georgia

USAs tidligere president, Donald Trump, er tiltalt for forsøk på valgjuks i delstaten Georgia. Det er den fjerde tiltalen mot ham på kort tid.

NY TILTALE: Tidligere president i USA, Donald Trump, er tiltalt for forsøk på å omgjøre valgresultatet i delstaten Georgia. Flere andre er også tiltalt i saken. Foto: Reba Saldanha / Reuters / NTB
NY TILTALE: Tidligere president i USA, Donald Trump, er tiltalt for forsøk på å omgjøre valgresultatet i delstaten Georgia. Flere andre er også tiltalt i saken. Foto: Reba Saldanha / Reuters / NTB

Statsadvokaten i delstaten Georgia har tiltalt USAs tidligere president, Donald Trump. Hun mener han prøvde å endre valgresultatet i 2020.

Tiltalen mot ham er på 98 sider, skriver CNN. Den ble godkjent av en storjury sent mandag kveld, lokal tid, etter en to år lang etterforskning i Fulton fylke i delstaten.

Trump tiltales på tretten punkter relatert til forsøk på å undergrave valgresultatet i 2020.

Til sammen er 19 personer nevnt i tiltalen, inkludert Trump. Blant annet hans tidligere allierte Rudy Giuliani og Mark Meadows, melder Reuters.

Storjuryen har besluttet at det skal tas ut tiltale på ti punkter i saken som omhandler forsøk på å endre valgresultatet i Georgia, skriver Reuters.

Rettsdokumenter indikerer at storjuryen ikke stemte imot noen av tiltalene som ble lagt fram mandag av påtalemyndigheten i Fulton, skriver CNN.

– Nektet å godta tap

Tiltalen i Georgia er den fjerde mot Trump på under fem måneder, og den andre med tilknytning til valgjuks i forbindelse med presidentvalget i 2020.

– Tiltalte Donald John Trump tapte presidentvalget i USA som ble holdt 3. november 2020. En av delstatene han tapte i var Georgia, heter det i tiltaledokumentet.

TILTALT: Tidligere president i USA, Donald Trump, er tiltalt for forsøk på å omgjøre valgresultatet i delstaten Georgia. Flere andre er også tiltalt i saken. Foto: Jon Elswick / AP / NTB
TILTALT: Tidligere president i USA, Donald Trump, er tiltalt for forsøk på å omgjøre valgresultatet i delstaten Georgia. Flere andre er også tiltalt i saken. Foto: Jon Elswick / AP / NTB

– Trump og de andre som er tiltalt i denne saken nektet å godta at Trump tapte, og sluttet seg bevisst og med vilje til en sammensvergelse for å ulovlig endre utfallet av valget til fordel for Trump.

– Denne sammensvergelsen inneholdt en felles plan og hensikt om å begå to eller flere utpressingshandlinger i Fulton fylke, andre steder i Georgia og i andre delstater.

Trump selv raser mot tiltalen. Han kaller det «et fjerde forsøk på valginnblanding på Demokratenes vegne, i et forsøk på å beholde Det hvite hus i skurke-Joes hender og sette hans sterkeste motstander i 2024-valget i fengsel.»

FRIST: Statsadvokat i Fulton fylke i Georgia sier at Donald Trump og de andre 18 tiltalte må overgi seg innen ti dager. Foto: John Bazemore / AP / NTB
FRIST: Statsadvokat i Fulton fylke i Georgia sier at Donald Trump og de andre 18 tiltalte må overgi seg innen ti dager. Foto: John Bazemore / AP / NTB

Arrestordre

Trump og de 18 andre som er tiltalt for forsøk på valgfusk har ti dager på å frivillig overgi seg.

– Etter tiltalen og den normale prosedyren i Georgia, har storjuryen utstedt en arrestordre for de som ble tiltalt, sier statsadvokat Fani Willis i Fulton.

Hun holdt en pressekonferanse kort tid etter at tiltalen ble kjent.

– Jeg gir de tiltalte muligheten til å frivillig overgi seg innen fredag 25. august klokken 12, fortsatte hun.

I de andre sakene han har blitt tiltalt i, har det blitt holdt et rettsmøte der Trump har måttet ta stilling til skyldspørsmålet, og det blir trolig også tilfellet her.

På spørsmål om de 19 tiltalte skal stilles for retten sammen, svarte Willis ja. Hun sa også at påtalemyndigheten i Fulton akter å foreslå en dato for rettssaken innen de neste seks månedene.

– Én vesentlig forskjell

USA-ekspert Eirik Bergesen sier at det er en vesentlig forskjell på saken i Georgia, fra de forrige sakene.

– I Georgia er det umulig for Trump å benåde seg selv, da det ikke er lovlig i denne delstaten. Georgia kan derfor være det som feller Trump, sier Bergesen til TV 2.

ANNERLEDES: Eirik Bergesen sier denne saken skiller seg fra de andre. Foto: Ingvil Teige Stiegler
ANNERLEDES: Eirik Bergesen sier denne saken skiller seg fra de andre. Foto: Ingvil Teige Stiegler

Påtalemyndigheten i Georgia har etterforsket saken i lang tid og det ventes å bli tatt ut tiltale denne uken mot en rekke personer.

– En rykende revolver

I denne saken har telefonsamtaler fra Trump til delstatssekretær Brad Raffensperger vært under granskning.

Opptak av samtalene har vist at Trump ba Raffensperger om å «finne 11.890 ekstra stemmer» – én mer enn han trengte for å vinne delstaten.

– Dette er en rykende revolver, for Trump har jo hatt denne telefonsamtalen og bedt om disse stemmene, sier Bergersen.

Bergersen mener at Trump i denne saken ikke kan trenere saken, slik han åpenbart har gjort i den andre sakene.

– Denne saken vil garantert bli sendt på direktesendt TV, noe som vil ta seg svært dårlig ut for Trump, sier USA-eksperten.

Mafia-lov

Trump tiltales for brudd på Georgias såkalte Rico-lov (Racketeer Influenced And Corrupt Organizations Act), som vanligvis brukes i saker mot organisert kriminalitet. De øvrige 18 personene er også tiltalt etter denne loven.

Loven gir påtalemyndigheten mulighet til å koble sammen ulike forbrytelser begått av ulike personer og ta ut tiltale mot en større kriminell virksomhet, forklarer The Guardian.

Loven pålegger påtalemyndigheten å vise til en kriminell virksomhet som har begått minst to underliggende forbrytelser.

GEORGIA: En storjury i Fulton fylke i delstaten Georgia har godkjent en tiltale mot Donald Trump og 18 andre personer. Foto: Alex Slitz / AP / NTB
GEORGIA: En storjury i Fulton fylke i delstaten Georgia har godkjent en tiltale mot Donald Trump og 18 andre personer. Foto: Alex Slitz / AP / NTB

Loven, som det også finnes en versjon av på føderalt nivå, brukes blant annet for å gå etter mafiavirksomhet.

I tillegg blir Trump blant annet tiltalt for å ha oppfordret en offentlig tjenesteperson for å bryte sin avlagte ed, falske uttalelser og innlevering av forfalskede dokumenter.

Trump har flere ganger anklagd statsadvokat Fani Willis i Fulton fylke, som har ledet etterforskningen, for å være politisk motivert.

Dokumentene fjernet

Reuters viste mandag til dokumenter publisert på nettsidene til Fulton fylke, der saken etterforskes.

Dokumentene ble siden fjernet.

Kontoret til påtalemyndigheten i Fulton sa deretter til Reuters at meldingene om at det er reist tiltale mot Trump, er «unøyaktig».

Påtalemyndigheten vil ikke kommentere saken ytterligere.

– Trumps største problem

USA-ekspert Hilmar Mjelde befinner seg i USA og har de siste dagene sett Trump, DeSantis og de andre kandidatene live i Iowa – samt snakket med mange Trump-velgere.

Mjelde er enig med Bergesen om at en mulig tiltale i Georgia blir kritisk for Trump.

USA-ekspert Hilmar Mjelde Foto: Sorosh Sadat / TV 2
USA-ekspert Hilmar Mjelde Foto: Sorosh Sadat / TV 2

– Dette kan bli Trumps største problem. Dersom han blir president igjen, kan han bruke presidentmakten til å legge Justisdepartementets to tiltaler død. Men det kan han ikke med denne i Georgia, eller den i New York, fordi presidentmakten gjelder ikke der, sier Mjelde.

Trump vil for eksempel ikke kunne benåde seg selv for delstatslovbrudd, sier Mjele som er førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet.

– Det blir nå en nesten umulig oppgave for Trumps advokatteam å skulle forsvare seg i fire parallelle saker. Det vil kreve enorme ressurser og masse tid, sier Mjelde.

– Sterk sak

Eirik Løkke, rådgiver i Civita sier at det var ventet at det kom til å komme enda en tiltale.

TRUMP BRINGER KAOS: Løkke sier at det ikke er rart folk folk er forvirret. Foto: CF-WESENBERG / kolonohaven.no
TRUMP BRINGER KAOS: Løkke sier at det ikke er rart folk folk er forvirret. Foto: CF-WESENBERG / kolonohaven.no

– Det er en tiltale som står ganske sterkt, i og at man har bevis av Trump. Rent juridisk er dette en sak som står seg sterkt, sier Løkke.

I tillegg til denne saken, er Trump allerede tiltalt i tre ulike saker:

Eksperter mener denne siste tiltalen er den mest alvorlige for Trump.

Fakta om saker mot Donald Trump

Dette er de viktigste sakene der Donald Trump er etterforsket, tiltalt eller saksøkt.

* Tirsdag 1. august 2023 ble det tatt ut tiltale mot Donald Trump for forsøk på å avvise valgresultatet fra 2020 og stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Det første rettsmøtet ble holdt torsdag 3. august. Ekspresidenten nekter straffskyld på alle punkter.

* Trump er også tiltalt for brudd på spionasjeloven for å ha tatt med seg hemmeligstemplede dokumenter etter at han gikk av og flyttet ut av Det hvite hus. Han har erklært seg ikke skyldig i saken. Rettssaken er berammet i mai 2024.

* Ekspresidenten er tiltalt for regnskapslovbrudd i forbindelse med betaling av hysjpenger til pornoskuespilleren Stormy Daniels, som sier de to hadde et utenomekteskapelig forhold. Trump nekter straffskyld. Saken er berammet i mars 2024.

* I delstaten Georgia etterforskes Trump og flere av hans allierte for valgpåvirkning. En storjury har anbefalt at det tas ut tiltale mot flere personer, muligens også Trump. En eventuell tiltale er ventet snarlig.

* Skribenten E. Jean Carroll fikk i mai 2023 delvis medhold i et sivilt søksmål mot Trump. Juryen konkluderte med at Trump hadde forgrepet seg seksuelt på Carroll, men ikke voldtatt henne. Hun fikk også medhold i påstanden om ærekrenkelser. Trump anket dommen, der han ble pålagt å betale 5 millioner dollar i oppreisning og erstatning. Carroll endret søksmålet basert på nye uttalelser fra Trump, og saken er berammet til januar 2024.

(Kilder: The Guardian , Reuters, NTB)