Trump nekter å fordømme drapssiktet 17-åring

USAs president Donald Trump nekter å fordømme den drapssiktede tenåringen etter forrige ukes skyting i Kenosha. Det får Joe Biden til å stemple presidenten som svak.

Den amerikanske byen Kenosha i delstaten Wisconsin har vært preget av store opptøyer og uro den siste tiden. Rasende innbyggere demonstrerer mot politivold og rasisme, etter at afroamerikanske Jacob Blake ble skutt syv ganger i ryggen av politiet.

Demonstrasjonene har også ført til en rekke voldelige hendelser i byen, og sist uke endte det fatalt da to demonstranter ble skutt og drept og en tredje skadet. En 17-åring er siktet for drapene.

– Han ville blitt drept

Tirsdag reiser president Donald Trump til Kenosha. Under en pressekonferanse mandag kveld, ble han spurt om han fordømmer 17-åringens handlinger.

– Det er noe vi undersøker, svarte presidenten, som omtalte situasjonen som «interessant».

– Dere så den samme videoen som jeg så, han forsøkte å komme seg unna. Det ser ut som han falt, og de gikk voldelig til angrep mot ham. Det er noe vi undersøker akkurat nå, og det er under etterforskning. Jeg tror han var i en skikkelig knipe, han ville trolig blitt drept, fortsatte Trump.

Biden får skylden

Presidenten rettet samtidig skyts mot sin utfordrer i presidentvalget, Joe Biden. Trump gir demokratene skylden for de voldelige hendelsene som har preget USA de siste månedene.

– Volden drives fram av farlig retorikk fra venstreradikale politikere som demoniserer nasjonen og politiet vårt. Vi må la politiet vårt gjøre hva de er veldig gode på å gjøre, sa presidenten.

Joe Biden slår tilbake mot Donald Trumps anklager. Foto: Carolyn Kaster/AP Photo
Joe Biden slår tilbake mot Donald Trumps anklager. Foto: Carolyn Kaster/AP Photo

I en tale mandag gikk Biden hardt ut mot dem som har vært voldelige, stiftet branner og plyndret under demonstrasjonene. Likevel anklaget Trump ham for å stå i ledtog med bråkmakere.

– Han nevnte ikke de fra ytre venstre. Han nevnte ikke Antifa. De er en kriminell organisasjon, og han nevnte dem ikke, sa Trump med henvisning til den antifascistiske gruppen.

– Han skyldte stort sett på politiet og rettsvesenet. Biden har bestemt seg for å stå på siden til den radikale venstresiden, la han til.

Slår knallhardt tilbake

Biden brukte ikke lang tid på å svare presidenten. Demokraten, som selv har blitt beskyldt for å ikke fordømme de voldelige opptøyene, retter nå en kraftig prekefinger i retning Trump:

– I natt nektet presidenten å fordømme vold. Han ville ikke en gang fordømme en av sine tilhengere, som er tiltalt for drap på grunn av sine angrep mot andre, innleder Biden, før han tordner videre:

– Han er for svak, for skremt av hatet han har hauset opp til å sette en stanser for det, avslutter den tidligere visepresidenten.

Over 200 pågrepet

Under presidentens pressekonferanse kunne Trump også meddele at hundrevis av demonstranter er pågrepet etter uro i flere byer.

Det har skjedd etter at Trump-regjeringen har startet arbeid med å finkjemme store mengder videoopptak fra demonstrasjonene som har preget USA sterkt de siste månedene.

– Vi har pågrepet et stort antall mennesker, over 200. Det vil dere få høre mer om snart, sa Trump på en pressekonferanse mandag kveld lokal tid.

Han la til at alle de over 200, som er anklaget for ildspåsettelse, plyndring og for å være bråkmakere, er pågrepet i byer styrt av demokrater.