DET NYE AFGHANISTAN?: En vakt passer på en malisisk flykningeleir i Burkina Faso. Det meldes om mye uroligheter i området. (Foto: ISSOUF SANOGO/Afp)
DET NYE AFGHANISTAN?: En vakt passer på en malisisk flykningeleir i Burkina Faso. Det meldes om mye uroligheter i området. (Foto: ISSOUF SANOGO/Afp)

Tror dette kan bli «det nye Afghanistan»

Religiøse ekstremister og rene kriminelle truer med å omgjøre store deler av det nordvestlige Afrika til «et nytt Afghanistan», sier presidenten i Niger. En norsk Afrika-ekspert er skeptisk.

President Mahamadou Issofou sier i et intervju med London-avisen Financial Times at en allianse av ytterliggående islamister, geriljafolk med tilknytning til al-Qaida og våpensmuglere er på frammarsj nordvest i Afrika. Derfra kan de forsøke å spre seg til Europa, mener han.

– Dette er en trussel som ikke bare berører Sahel-regionen rundt Sahara, men hele verden. Hvis gruppen som kaller seg al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM) får fotfeste i Mali, vil de forsøke å spre seg til hele Vest-Afrika og til Europa, sier Issofou til Financial Times.

«Ikke uventet»

– Det er ikke uventet at slike uttalelser kommer, sier Afrika-kjenner Morten Bøås i forskningsstiftelsen FAFO til NTB.

– Det fins flere årsaker til at Issofou sier dette, mener han, og nevner at Issofou nok ønsker å sikre støtte fra Frankrikes nye president Francois Hollande.

– Det handler også om bistand og militær støtte fra USA og EU, fortsetter Bøås. – Men hva er de faktiske bevisene? Det stemmer at det fins bevegelser i området som er tilhengere av al-Qaida, og det foregår smugling over grensene av våpen, men også av narkotika.

Men Bøås er skeptisk til at det skal dreie seg om et komplott med sikte på å skape afghanske tilstander i Nordvest-Afrika.

– Bevisene for noe slikt er tynne, mener han, selv om han tilføyer at «man skal aldri si aldri».

Røverbande?

– AQIM er mer en bande røvere enn egentlige islamister, sier den norske eksperten videre. Men han påpeker også at gruppen til tider har samarbeidet med medlemmer av Tuareg-folket, som har vært innblandet i den siste tidens kamper nord i det afrikanske landet Mali.

– Noen få av disse aktivistene kan ha vært i Afghanistan. Noen kan ha møtt al-Qaidas nå drepte leder, Osama bin Laden. De forsøker nå å overleve som bevegelse med et sterkt «merkenavn», nemlig AQIM, sier Bøås.

Det som nå pågår i det nordvestlige Afrika, handler etter hans mening i stor grad om posisjonering. Muammar Gaddafis og hans regimes fall fra makten i Libya i fjor høst betød i regional sammenheng bortfall av et stabiliserende element, mener Morten Bøås.

LES OGSÅ: Kjent skyldig i terrorplanlegging i Danmark

Kamper

Mahamadou Issofou ber FN gi den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas mandat til å gripe inn militært i Mali hvis forsøk på å megle fram en løsning på krisen der slår feil. Islamister og separatister kjemper om kontroll i ørkenområder nord i landet.

Issofou anklager ifølge Financial Times også krefter i Afghanistan og Pakistan for å trene opp «jihadister», tilhengere av en islamistisk hellig krig, til innsats i Mali. Jihadistene slåss ifølge Nigers president sammen med folk fra den nigerianske islamistbevegelsen Boko Haram.

De 15 medlemslandene i Ecowas er forberedt på å bruke militær makt i Mali, men bare som en siste utvei, tilføyer presidenten i Niger. Han håper at hvis FNs sikkerhetsråd åpner for en væpnet intervensjon, kan dette få partene i konflikten til å gå med på mekling. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2