Tror Brown overlever krisen

Mange i Labour vil kaste Brown, men ingen vil overta. Dermed kan Brown, dersom han vil, fortsette som statsminister helt fram til neste sommer, sier en ekspert på britisk politikk.

Etter at fire ministre har gått av på få dager, varsler Storbritannias statsminister Gordon Brown store omrokeringer i regjeringen. Samtidig øker kritikken mot ham innad i Labour, og mange briter venter i spenning på om Brown vil følge oppfordringene om å trekke seg og skrive ut nyvalg.

– Han kan overleve dersom han bestemmer seg for det, mener Jan Erik Mustad, universitetslektor ved Universitetet i Agder og ekspert på britisk politikk.

– Det er nesten umulig å fjerne lederen for et parti som har flertall i Parlamentet, sier Mustad til NTB. Han forklarer at det for det første kreves at minst 20 prosent, eller 71 av Labours parlamentarikere, skriver under på et opprop der de krever hans avgang.

– I tillegg må man komme med en konkurrerende kandidat som vil stille mot ham. Og her ligger mye av problemet, for ingen tør å utfordre ham av frykt for å sette sin egen karriere på spill, sier Mustad.

Det som nå utspiller seg bak døren til 10 Downing Street i London, er et politisk og taktisk spill av dimensjoner. Og det ifølge Mustad umulig å spå utfallet.

– Brown kan overleve til juni 2010 hvis han er så sta og bestemt som han har virket fram til nå. Eller han kan skrive ut nyvalg i morgen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2