Tonga isolert fra resten av verden

Tonga har nærmest ingen forbindelse med omverdenen etter det enorme vulkanutbruddet lørdag. Det kan ta opp til to uker før forbindelser er gjenopprettet.

Australia og New Zealand har sendt fly for å få oversikt og bistå Tonga etter at enda et stort vulkanutbrudd utløste en tsunami like etter klokken 23 norsk tid søndag kveld, melder Reuters.

En video fra Tonga Geological Services viser den enorme askeskyen som reiste seg over øya etter utbruddet lørdag. Folk på øya sier øye ligner et månelandskap på grunn av de store mengdene med aske.

Mangler drikkevann

Røde Kors opplyser til kringkasteren at så mange som 80.000 mennesker er rammet. Det er blant annet mangel på rent drikkevann.

TONGA: Denne vulkanen har skapt mange tsunamier som følge av utbruddet lørdag Foto: Planet Labs PBC
TONGA: Denne vulkanen har skapt mange tsunamier som følge av utbruddet lørdag Foto: Planet Labs PBC

Oppklaringsflygningene skal bidra med å få oversikt over hvor det er behov for hjelp og sørge for kontakt med Tongas regjering om skadeomfanget.

Det er andre gang Tonga blir rammet av en tsunami i løpet av helgen, og stammer fra den undersjøiske vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, som ligger på en ubebodd øy 65 kilometer nord for hovedstaden Nuku’alofa.

Varslingstjenesten Pacific Tsunami Warning Centre meldte søndag om store bølger i området.

– Dette kan komme fra et nytt utbrudd i Tonga-vulkanen. Det er ikke registrert noen jordskjelv av betydelig størrelse som kan ha forårsaket disse bølgene, heter det derfra.

Ingen kontakt

Vulkanutbruddet og konsekvensene av det har kuttet strømmen og ødelagt kommunikasjonslinjene i Tonga.

De første rapportene fra øya tydet på at vannmassene ikke hadde forårsaket masseskader på øya, men australsk politi som har besøkt strendene sier det er betydelige skader med «hus kastet rundt», ifølge Australias minister for stillehavsområdet, Zed Seselja.

Han skriver på Twitter at Australia vil bistå med en million australske dollar, over seks millioner norske kroner, for å få nødhjelp til øya.

– Løsninger for husly, kjøkkenutstyr og hygienesett blir lastet inn på flyet for å bistå tonganere som er rammet av den seneste tsunamien, skriver han videre.

Går via satellittelefon

New Zealands statsminister Jacinda Ardern uttalte søndag at de også tror det er snakk om store ødeleggelser. Kommunikasjonen for øyeblikket går via satellittelefon.

– Vi vet at det er et stort behov for vann, sier hun.

Satelittbilder tatt av den japanske værsattelitten Himawari-8 viser et undersjøisk vulkanutbrudd fra Tonga lørdag. Foto: NICT / AP
Satelittbilder tatt av den japanske værsattelitten Himawari-8 viser et undersjøisk vulkanutbrudd fra Tonga lørdag. Foto: NICT / AP

Til gjengjeld sier New Zealands forsvarsminister Peeni Hanare at Tonga har klart å få tilbake strømmen i mesteparten av hovedstaden Nuku'alofa, der det har vært store ødeleggelser.

For tonganere i utlandet har situasjonen de siste dagene vært dramatiske. Mange får ikke kontakt med slektningene sine på grunn av bruddet på nettforbindelsen, og vet ikke hvordan det går med dem.

De frykter at husene skal være oversvømt, og at hjem skal være begravd i aske. Dessuten skaper det problemer for familier som er avhengig av penger fra slektninger i utlandet.

Nærmeste skip er 4.200 kilometer unna

Nettleverandøren Southern Cross Cable Network sier det er sannsynlig at nettverkskabelen til øya er brutt, og at det nærmeste skipet som kan reparere det er i Port Moresby i Papua Ny-Guinea, nærmere 4.200 kilometer unna.

Det er ikke første gang Tonga har blitt isolert. I 2019 kuttet et anker nettverkskabelen ved et uhell.

Det store vulkanutbruddet lørdag kunne merkes på seismografer over hele verden.