Tøffe oppgaver venter ny IAEA-sjef

Japaneren Yukia Amano skal fronte verdenssamfunnets forsøk på å løse de vanskelige flokene rundt Irans og Nord-Koreas atomprogrammer.

Amano ble torsdag valgt til ny sjef for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Men det måtte seks voteringer til før han fikk det nødvendige to tredels flertall av stemmene, og dermed beseiret den sørafrikanske kandidaten Abdul Samad Minty.

Mange av IAEAs medlemsland hadde håpet på mindre strid om hvem som skull ta over etter Mohamed ElBaradei, som har ledet byrået de siste tolv årene. Yukia Amano regnes som de rike industrilandenes mann, og møter skepsis fra fattige utviklingsland.

- Jeg vil gjøre mitt beste for å tjene menneskeheten ved å sørge for at fredelig bruk av atomenergi bidrar til en bærekraftig utvikling. For å makte dette, er jeg fullstendig avhengig av solidaritet fra alle medlemsland og alle verdenshjørner, framholdt den nye IAEA-sjefen.

I Wien, der 62-åringen har tjenestegjort som Japans IAEA-ambassadør, omtales Amano som en hardarbeidende, men ikke altfor fleksibel diplomat. I tillegg er han kjent for å fremme den japanske regjeringens synspunkt i følsomme saker. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2