TikTok tar grep etter oppfordring fra EU

Det spres mye feilinformasjon i sosiale medier rundt den pågående krigen mellom Israel og Hamas. TikTok sier de nå har tatt grep for å motvirke dette.

TAR GREP: TikTok har tatt grep for å minske spredningen av falske videoer fra krigen mellom Israel og Hamas. Foto: REUTERS/DADO RUVIC
TAR GREP: TikTok har tatt grep for å minske spredningen av falske videoer fra krigen mellom Israel og Hamas. Foto: REUTERS/DADO RUVIC

Fredag ba EU TikTok-sjef, Shou Zi Chow, om å trappe opp innsatsen for å bekjempe feilinformasjonen som spres om den pågående krigen for å overholde EUs sikkerhetslover.

Selskapet fikk en frist på 24 timer.

– Vi mobiliserte umiddelbart betydelige ressurser og personell for å opprettholde sikkerheten til samfunnet vårt og integriteten til plattformen vår, sa selskapet i en uttalelse søndag.

Beskytte barn og unge

EU-kommissær, Thierry Breton, skrev fredag i et brev til selskapet at TikTok må være oppmerksom på deres popularitet blant unge mennesker, og «beskytte barn og tenåringer mot voldelig innhold og terrorpropaganda, samt potensielt livstruende innhold».

Sosiale medieselskaper har gjentatte ganger blitt undersøkt i perioder med krig, også i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina.

X (tidligere Twitter), YouTube og Meta fikk lignende advarsler om spredningen av feilinformasjon og samme tidsfrist for å ta skikkelige tiltak.

TikTok, som eies av det kinesiske firmaet ByteDance, listet opp flere tiltak de nå har tatt for å bekjempe feilinformasjon og hatefullt innhold.

Blant annet har selskapet opprettet et kommandosenter, forbedret sine automatiserte gjenkjenningssystemer for å fjerne grafisk og voldelig innhold, og lagt til flere moderatorer som snakker arabisk og hebraisk.

– Vi tolererer ikke forsøk på å oppfordre til vold eller spre hatefulle ideologier, sier TikTok i en uttalelse.

BREV: I et brev til TikTOk ba EU-kommissær, Thierry Breton, TikTok om å bekjempe spredingen av feilinformasjon på appen. Foto: REUTERS/YVES HERMAN
BREV: I et brev til TikTOk ba EU-kommissær, Thierry Breton, TikTok om å bekjempe spredingen av feilinformasjon på appen. Foto: REUTERS/YVES HERMAN

Nye nettlover i EU

I august i år innførte EU nye lover om hva slags type innhold som er tillatt på nettet.

Digital Services Act (DSA) krever at store nettplattformer – de med over 45 millioner brukere i EU – proaktivt fjerner «ulovlig innhold», og viser at de har iverksatt tiltak for å gjøre det hvis det blir bedt om det.

EU har tidligere sagt til BBC at de foreløpig ikke er i en posisjon til å kommentere hva som vil komme videre i spesifikke saker, men har forklart hva som er hypotetisk mulig under loven.

DSA tillater EU å gjennomføre intervjuer og inspeksjoner, om DSA er misfornøyd, kan det gå videre til en formell etterforskning.

Hvis DSA bestemmer at en plattform ikke har fulgt eller ikke tar opp problemene den har identifisert, og risikerer å skade brukere, kan kommisjonen ta steg, som inkluderer å utstede bøter. En siste utvei vil være å utestenge en plattform fra EU midlertidig.