Tibetanere velger ny politisk leder

Tibetanere over hele verden velger søndag ny leder for eksilregjeringen etter at Dalai Lama gjorde det klart at han ikke lenger ønsker å være politisk overhode.

Anslagsvis 83.000 tibetanere har stemmerett til valget på statsminister (Kalon Tripa) og 43 medlemmer i nasjonalforsamlingen som holder til i den nordindiske byen Dharamsala.

Den nåværende statsministeren Sandhong Rinpoche ble valgt i 2001 og hans periode er over. Den nye statsministeren vil få større politisk makt etter at Dalai Lama gjorde det klart at han ønsket å gi fra seg sine politiske fullmakter og kun være åndelig leder.

Tre sekulære kandidater kjemper om statsministerposten. Alle er yngre enn Dalai Lama, og to av dem har allerede antydet at de vil komme til å forlate den kjente buddhistmunkens «middelvei» i kampen for økt selvbestemmelse.

De fleste av velgerne bor i India, men i tillegg har tibetanere i Nepal, Bhutan, USA, Russland, Europa, Japan, Sør-Afrika og Australia stemmerett. Resultatene er ventet 27. april. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2