Taliban-topp: – Vi har skrevet historie

USA er ute av Afghanistan etter 20 år. Taliban har skrevet historie, slår en høytstående tjenesteperson i islamistgruppa fast.

ERKLÆRTE SEIER: Taliban-krigere vinker fra en pickup i Kabul mandag. Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi AP / NTB
ERKLÆRTE SEIER: Taliban-krigere vinker fra en pickup i Kabul mandag. Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi AP / NTB

– Vi har skapt historie. Den 20 år lange okkupasjonen av Afghanistan av USA og Nato tok slutt i natt, skrev Anas Haqqani, en av sjefene i Taliban, på Twitter.

– Jeg er veldig glad og stolt over å kunne oppleve dette historiske øyeblikket etter 20 års jihad, oppofrelser og motgang, sa han.

Taliban-krigere fyrte av skudd i feiring i Kabul etter at det siste amerikanske flyet lettet. Talsmannen Zabihullah Mujahid skriver at «landet vårt fikk full uavhengighet» da de siste amerikanske soldatene forlot Afghanistan.

– Lovet være Allah, skriver han videre.

HAR KONTROLL: En Taliban-kriger står vakt utenfor flyplassen i Kabul. Foto: Wali Sabawoon / AP Photo
HAR KONTROLL: En Taliban-kriger står vakt utenfor flyplassen i Kabul. Foto: Wali Sabawoon / AP Photo

Usikker fremtid

Taliban erklærte seier over de afghanske regjeringsstyrkene 15. august etter å ha inntatt Kabul. Det er uklart hvordan Taliban nå vil styre Afghanistan.

Gruppen har gitt uttrykk for at den er annerledes nå enn da den styrte landet mellom 1996 og 2001, men det fryktes at den fundamentalistiske styreformen kan gjeninnføres.

Krigen er over

Pentagon opplyste kort etter midnatt natt til tirsdag at de amerikanske militære har reist fra Kabul.

– Vårt 20 år lange militære tilstedeværelse i Afghanistan er over, sa president Joe Biden i en uttalelse.

KRIGEN ER OVER: Pentagon og Joe Biden opplyste kort etter midnatt natt til tirsdag at de amerikanske militære har reist fra Kabul. Foto: Chip Somodevilla Getty Images / AFP
KRIGEN ER OVER: Pentagon og Joe Biden opplyste kort etter midnatt natt til tirsdag at de amerikanske militære har reist fra Kabul. Foto: Chip Somodevilla Getty Images / AFP

General Frank McKenzie, som er sjef for USAs sentralkommando, sa at de to siste til å gå om bord i flyene, var øverstkommanderende på flyplassen, general Chris Donohue, og den amerikanske ambassadøren Ross Wilson.

AFPs korrespondent i Kabul melder at lyden av folk som skyter i været for å feire, høres fra flere kontrollpunkter rundt om i Kabul.

USA har alene evakuert over 120.000 mennesker fra Kabul siden operasjonen startet like før Taliban inntok den afghanske hovedstaden 14. august.

Frist til tirsdag

Det var satt en frist til tirsdag med å fullføre evakueringen.

Ifølge flere meldinger fra journalister som har dekket konflikten, forlot en gruppe på fem-seks amerikanske fly flyplassen da mandag ble til tirsdag.

Det bekrefter Taliban-vakt Hemad Sherzad utenfor flyplassen, som var den første til å opplyse at de siste fem flyene hadde lettet rundt midnatt natt til tirsdag.

Idet han kunngjorde at evakueringen var slutt, sa general McKenzie at det siste flyet lettet ett minutt for midnatt.

Fikk ikke med alle

McKenzie erkjente samtidig at de ikke hadde fått med seg alle de ønsket å ha med. Noen amerikanere som ønsket å evakueres, klarte ikke å komme seg til flyplassen i tide, sa han.

– Det er mye hjertesorg forbundet med denne avreisen. Vi fikk ikke alle ut som vi ønsket å få ut, sa McKenzie, ifølge Reuters.

EVAKUERT: Flyplassen i Kabul fotografert mandag.
EVAKUERT: Flyplassen i Kabul fotografert mandag. Foto: Wali Sabawoon AP Photo

Litt tidligere sa en tjenestemann at de tror at mindre enn 250 amerikanske borgere som gjerne vil reise, fortsatt er igjen i landet.

McKenzie sier det nå blir opp til diplomatene å prøve å hente dem ut.

Han sa at det var ingen evakuerte på flyene de siste tolv timene av operasjonen, bare soldater og utstyr. Den siste dagen måtte nærmere 5.000 soldater som har stått for evakueringen, flys ut.

(TV 2 / ©NTB)