ØVELSE: Et kinesisk militærhelikopter flyr forbi Pingtanøya. Militærøvelsen som er i gang foregår tett på Taiwan, samtidig som et amerikansk hangarskip patruljerer rett ved. Foto: HECTOR RETAMAL / AP / NTB
ØVELSE: Et kinesisk militærhelikopter flyr forbi Pingtanøya. Militærøvelsen som er i gang foregår tett på Taiwan, samtidig som et amerikansk hangarskip patruljerer rett ved. Foto: HECTOR RETAMAL / AP / NTB

Taiwan hevder forsvaret deres er utsatt for cyberangrep

Kina innleder torsdag de største militærøvelsene noensinne i farvannene rundt Taiwan. Taiwan reagerer på droneoverflyvninger og hevder forsvaret deres er utsatt for cyberangrep. Et amerikansk hangarskip patruljerer samtidig tett opp til Taiwan.

Forsvarsdepartementet i Taiwan hevder de utsettes for cyberangrep, og torsdag var de midlertidig offline. I uttalelsen legger de til at de arbeider hardt med cyberforsvaret. Sivile og militære har forberedt seg på angrep, og er klare til å gå i bomberom dersom det skulle bli nødvendig.

Militærøvelse omringer øya

Kina begynte torsdag de største militærøvelsene noensinne i farvannene rundt Taiwan etter besøket til kongressleder Nancy Pelosi. Pelosi reiste fra Taiwan onsdag etter et kort besøk som utløste rasende reaksjoner fra Kina, som anser det selvstyrte Taiwan som en del av sitt territorium.

Tidlig torsdag flyr uidentifiserte fly tett på Taiwans kyst, melder utenrikskorrespondent i The Guardian Helen Davidson.

Øvelsen har ført til en omfattende omlegging og avlysning i flytrafikk på grunn av militærøvelsen, skriver The Guardian. Så mye som 900 fly har endret ruter, og femti flyvninger er kansellert. Da avisen kontaktet flyselskapene, hevdet de at omkalfatringene var helt urelatert til den kinesiske militærøvelsen.

Flyr tett på fastland

Allerede onsdag kveld rapporterte Taiwans forsvarsdepartement om at uidentifiserte fly som antas å være droner fløy over Kinmen-øyene rett sørvest for kysten. Det ble avfyrt lysbluss fra øya for å skremme dem bort.

Øvelsene med skarp ammunisjon finner sted i en rekke områder som helt omringer Taiwan, noen steder bare 20 kilometer fra kysten. Kina forsvarer øvelsene og legger skylden for den økte spenningen på USA. USA på sin side advarer og kaller øvelsene uansvarlig.

Samtidige amerikanske øvelser

Den amerikanske marinen har opplyst om at USS Ronald Reagan hangarskipet gjennomførte «en planlagt manøver» i det havet ved Filippinene. Dette foregår i en strekning sørøst for Taiwan.

– USS Ronald Reagan har en rutinepatrulje til støtte for det frie og åpne Indo-Stillehavet, sa en talsmann for den amerikanske marinen til nyhetsbyrået Reuters.