Syrisk opposisjon vil ha væpnede FN-observatører

Syrias største opposisjonsgruppe er svært kritisk til at FN-observatørene har stanset arbeidet inntil videre. Søndag fortsatte angrepene mot Homs, der sivile trygler om å bli evakuert.

Minst elleve mennesker ble drept og flere titalls såret i de stadig hardere angrepene mot bydeler i Homs, ifølge aktivister. Angrepene foregår samtidig som FNs observatørkorps mener situasjonen i landet er for farlig til å utføre patruljeringer.

– I en tid da regimet begår de verste forbrytelser mot det syriske folket, er vi overrasket over FN-observatørenes avgjørelse om å innstille sitt arbeid på grunn av det de beskriver som en «intensivering av volden», sier Det syriske nasjonalrådet i en uttalelse søndag.

Rådet fremholder også at FN-observatørene ikke har pekt på hva slags vold det siktes til, og det mener at stansen i arbeidet vil tjene regimets interesser.

– Dette fratar det syriske folket den lille beskyttelsen det hadde, heter det videre.

Rådet gjentar også anmodningen om at FNs sikkerhetsråd vedtar en resolusjon som åpner for maktbruk i Syria slik at observatørstyrken kan bevæpnes.

Antall drepte i helgen nærmet seg søndag 80, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

– Tung beskytning

Regjeringssoldater skal ha bombardert områder i byen Homs i flere dager på rad, og søndag ble det meldt at styrkene hadde strammet grepet om flere bydeler.

Flere områder av byen er i ferd med å kveles, ifølge aktivisten Abu Bilal, som befinner seg i gamlebyen i Homs, og som søndag kommuniserte med nyhetsbyrået AFP via Skype.

Han sier at flere titalls mennesker er såret bare i gamlebyen, og at mange av dem vil dø hvis de ikke får behandling.

Lørdag bønnfalt flere grupperinger i byen om at FN måtte hjelpe sivilbefolkningen med å komme seg ut. Samme dag varslet FN-observatørene at de innstiller arbeidet sitt fordi volden har økt og oppdraget er for farlig.

Vil ha barna ut

Blant innbyggerne som trenger å bli evakuert, er det både kvinner og barn, både muslimer og kristne, ifølge Vatikanets nyhetsbyrå.

– Vi har ikke noe melk for barna, ikke noe vann, ikke noe elektrisitet, sier en kvinne som uttaler seg på et videoklipp som søndag var å finne på YouTube.

– Vi er ikke redde. Vi ønsker ikke våpen eller penger, Vi vil bare finne en måte å få barna våre ut herfra, sier hun.

Ifølge Syrian Observatory of Human Rights er over 1.000 familier fanget i Homs, som regnes som en av Syrias fremste opprørsbastioner, og som tidligere er blitt utsatt for harde angrep. Ifølge Vatikanets nyhetsbyrå er det riktige tallet 800 personer. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2