Bashar Assad og Muammar Gaddafi (Foto: AP)
Bashar Assad og Muammar Gaddafi (Foto: AP)

Syria koker: – Nå er det din tur, Bashar!

Drapet på Muammar Gaddafi har fyrt opp under regimedemonstrasjonene i Syria. – Din tur er kommet, Bashar, ropte demonstranter over store deler av landet fredag.

Demonstrasjoner mot Syrias president Bashar al-Assad har funnet sted hver fredag i flere syriske byer de siste månedene. Denne fredagen har aktivister oppfordret til enda større protester for å hylle et fritt Libya og for å kreve et fritt Syria. Torsdag ble Libyas eksdiktator Muammar Gaddafi drept.

Les også: Hevder Gaddafi ble skutt og drept av sine egne livvakter

– Nå er det din tur, Bashar!

– Gaddafi er ferdig. Nå er det din tur, Bashar!, ropte demonstrantene i byen Maaret al-Numaan i den nordvestre provinsen Idlib. Også i flere andre byer arrangeres det store demonstrasjoner.

I Homs skal to sivile ha blitt skutt og drept av syriske regjeringsstyrker fredag. Drapene skal ha skjedd på et kontrollpunkt, ifølge Det syriske observatorium for menneskerettigheter.

Les også: Amnesty raser etter drapet på Gaddafi

3000 drept

Syriske myndigheter sier uroen i landet er utløst av væpnede terrorgrupper og at 1.100 politimenn og soldater er blitt drept.

Ifølge FN har Assads brutale framferd mot aktivister og demonstranter kostet 3.000 mennesker livet, deriblant 187 barn.

Les også: – Mange vestlige ledere er nok lettet over å slippe Gaddafi-rettssak

Saif al-Islam (Foto: AFP)
Saif al-Islam (Foto: AFP)

– Gaddafis sønn på rømmen

Muammar Gaddafis sønn Saif al-Islam skal være på flukt mot Libyas grense til Niger, sier en militær tjenestemann i Libyas nye ledelse fredag ettermiddag.

Torsdag sa Libyas justisminister Mohammad al-Alagi at Saif al-Islam var såret i beinet og brakt til sykehus. TV-kanalen Al Jazeera meldte noe tidligere at han var blitt tatt til fange i Sirte.

Men nå viser det seg at al-Islam tvert imot kan være på flukt mot Niger. Fredag sier en militær tjenestemann i Det nasjonale overgangsrådet, Abdul Majid Mlegta, at de tror al-Islam er på vei mot grensen i en kolonne på tre væpnede kjøretøy.

– Vi leter etter ham. Soldatene i området er i fullt beredskap, sier Mlegta.

Les også: Muammar Gaddafi er død: – Slik var hans liv

Anklaget for forbrytelser mot menneskeheten

Saif al-Islam er en av Gaddafis mest profilerte sønner og har ofte opptrådt på vegne av faren. Da Gaddafi fremdeles satt ved makten, ble hans nest eldste sønn ved flere anledninger omtalt som en mulig arvtaker.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utstedte i mai en arrestordre mot både Muammar Gaddafi og sønnen Saif samt sjefen for Libyas etterretningsorganisasjon, Abdullah al-Senussi. De ble alle anklaget for forbrytelser mot menneskeheten. (©NTB)

Les også: Offentliggjorde film av død Gaddafi

Mer innhold fra TV 2