syria-israel - Israel krever hardere lut mot Assad

Israel har hittil holdt en lav profil i forhold til situasjonen i Syria, men etter massakren i Houla krever forsvarsminister Ehud Barak mer handling mot det syriske regimet.

– Disse hendelsene i Syria tvinger verden til å gå til aksjon, ikke bare snakk. Dette er forbrytelser mot menneskeheten, og det internasjonale samfunnet må ikke bli stående på sidelinjen, sa Barak onsdag.

Han sa samtidig at det israelske forsvaret gjør forberedelser langs grensa mot Syria i tilfelle Assad-regimet bryter sammen, noe han mener kan gi militante islamister tilgang til store mengder våpen.

Selv om Israel og Syria teknisk sett fortsatt er i krig, har Israel sjelden kritisert Assad for sin undertrykkende politikk og har holdt en lav profil siden oppstanden mot Assad begynte i mars i fjor.

I mange år har Syria vært en fredelig nabo for Israel, trass i Assads antiisraelske retorikk, og israelerne har lenge sett på Assad som en som ønsker å opprettholde ro langs grensa mellom Syria og de israelskokkuperte Golanhøydene.

Syria har i praksis anerkjent Israel ved i lengre perioder ha sittet i direkte forhandlinger med den jødiske staten om Golanhøydene, som Israel okkuperte i 1967. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2