syria-annan-prøve-F - Syria setter Kofi Annan på hard prøve

Tragiske fiaskoer i Bosnia og Rwanda kaster skygger over FNs forsøk på å løse krisen i Syria. Kofi Annan mener både han selv og FN som organisasjon kunne og burde gjort mer for å avverge disse tragediene.

Annan, som tirsdag ventes å gi FNs sikkerhetsråd en ny orientering om situasjonen i Syria, var sjef for FNs fredsbevarende operasjoner fra 1993 til 1996, før han ble generalsekretær. Dette var årene da krigen i Bosnia og folkemordet i Rwanda rystet verden.

Nå er Annan FNs spesialutsending til Syria. Framtredende diplomater forteller at Annan har sagt at erfaringer fra tidligere feilgrep har brent seg inn i sjelen hans, og at han er fast bestemt på å unngå en gjentakelse av feilene.

– Annan mener at hans viktigste våpen i dagens situasjon er hans prestisje og troverdighet. Begge deler kan stå på spill hvis det blir avtalt en eller to våpenhviler som viser seg ikke å fungere, slik det skjedde i Bosnia, sier denne diplomaten til nyhetsbyrået AFP.

Annans talsmann Ahmad Fawzi mener det knyttes en viss følelse av «déjà vu», noe man syns man har opplevd før, til Syria-krigen. I Bosnia kunne FN ikke ganske enkelt gi ordre om fred. Det kan FN heller ikke i Syria, hvis ikke landets president Bashar al-Assad samarbeider.

Men Russland, som blir kalt det syriske regiments siste allierte, sier nei til sanksjoner.

– Det vil sikkert bli en langtrukken, smertelig og vanskelig prosess, men det finnes ikke noe alternativ til forhandlinger, sier den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin.

Tsjurkin ber verdenssamfunnet samle seg til støtte for Kofi Annans arbeid. FN-diplomaten som AFP har snakket med, tilføyer at det kan komme et tidspunkt da dette arbeidet må stanses, men at ingen i dag vet når tiden vil være inne til å si at nok er nok. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2