ANGREP PÅ SYKEHUS: En skadet gravid dame går ned trappen i det ødelagte sykehuset i Mariupol Foto: Evgeniy Maloletka / AP
ANGREP PÅ SYKEHUS: En skadet gravid dame går ned trappen i det ødelagte sykehuset i Mariupol Foto: Evgeniy Maloletka / AP

Sykehus i Mariupol skal ha blitt bombet

Lokale ukrainske myndigheter i Mariupol sier at 17 mennesker er såret i et russisk angrep som rammet et sykehus med fødeavdeling.

Den ukrainske byen Mariupol er hardt rammet av Russiske angrep. I tillegg til at ukrainske myndigheter hevder at et sykehus har blitt truffet av russiske granater, har byen nå tatt i bruk en massegrav for å begrave sivile og soldater.

Skal ha blitt bombet

Flere fødende kvinner er blant de sårede, ifølge guvernøren i Mariupol, som siteres av TV-stasjonen Sky News.

– Mariupol. Direkte angrep fra russiske styrker mot fødeklinikken. Voksne og barn ligger i ruinene. En krigsforbrytelse, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Twitter.

Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder. Men bilder som skal være tatt ved sykehuset, viser store ødeleggelse.

STORE ØDELEGGELSER: Sykehuset i Mariupol etter det skal ha blitt truffet av russiske granater onsdag. Foto: AP / NTB
STORE ØDELEGGELSER: Sykehuset i Mariupol etter det skal ha blitt truffet av russiske granater onsdag. Foto: AP / NTB

Den lokale tjenestemannen Pavlo Kyrylenko sier det er ansatte som så langt er bekreftet såret. Foreløpig skal det ikke ha blitt funnet noen sårede barn, og heller ingen drepte.

Kyrylenko mener piloten som gjennomførte angrepet, må ha visst hva han traff.

Ber om hjelp

I en Twittermelding ber Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba om bistand til militære fly for å forsvare seg. I meldingen legger han også ved en video av det som skal være ødeleggelsene på sykehuset.

– Liv går tapt, mens dere vurderer dette om og om igjen, skriver han.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt er rystet over rapportene om russisk bombing av sykehus i Ukraina.

– Jeg er rystet over rapportene fra Ukraina om sårede sivile etter Russlands bombing av et sykehus med en fødeavdeling i Mariupol. Sivile skal beskyttes. Sykehus er ikke militære mål, sier Huitfeldt (Ap) i en uttalelse til NTB.

Begraver i massegrav

I den beleirede byen Mariupol i Ukraina begraver de nå døde soldater og sivile i en massegrav, ifølge nyhetsbyrået AP.

En dyp grøft på omtrent 25 meter er gravd på en gammel kirkegård i hjertet av byen. Massegraven fylles opp med lik samlet inn av kommunale sosialarbeidere fra likhus og private hjem.

De inkluderer sivile ofre for bombing av byen og soldater, samt sivile som døde av sykdom eller naturlige årsaker.

Byen planlegger å stenge denne graven torsdag, hvis risikoen for angrep minsker og tillater arbeiderne å gravlegge på normalt vis, skriver AP.