Sverige og Finland tar nytt steg mot Nato-medlemskap

Tirsdag har Sverige og Finland signert en tiltredelsesprotokoll, neste skritt på veien mot Nato-medlemskap. Dette har fått Russland til å reagere.

SIGNERT: Protokollen om å innlemme Sverige i Nato er underskrevet av samtlige av de 30 Nato-landene, ifølge TT. Foto: UD.
SIGNERT: Protokollen om å innlemme Sverige i Nato er underskrevet av samtlige av de 30 Nato-landene, ifølge TT. Foto: UD.

Protokollen om å innlemme Sverige og Finland skal også under av de 30 medlemslandene i alliansen. Det skjer under en seremoni i Brussel.

Protokollen om å innlemme Sverige i Nato er underskrevet av samtlige av de 30 Nato-landene, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

Utenriksministrene i de to nye medlemslandene tar del i den historiske begivenheten, samt representanter fra de nåværende medlemmene av Nato.

– Dette er en god dag for Finland og Sverige, og en god dag for Nato, sa Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg til pressen etter signeringen.

Seks til åtte måneder

– Med 32 land rundt bordet vil vi være enda sterkere og folket vårt vil være enda tryggere i møte med den største sikkerhetskrisen på flere tiår, fortsatte han.

Medlemslandene må imidlertid behandle protokollen i sine politiske systemer, normalt landenes nasjonalforsamlinger. Det er en tidkrevende prosess. Det er forventet at Sverige og Finland er fullverdige medlemmer av Nato om seks til åtte måneder, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

Russland bekrefter planer

Signeringen har fått Russland til å reagere, og Kreml-talsmannen Dmitrij Peskov sier tirsdag at det russiske forsvarsdepartementet har planer om tiltak for å sikre landets sikkerhet, ifølge russiske Ria Novosoti.

– Slike alternativer blir utarbeidet ikke i Kreml, men i forsvarsdepartementet. Vi har allerede sagt mange ganger at det er relevante planer der, og det jobbes for å sikre vår sikkerhet.

DOKUMENT: Utenriksministeren Anniken Huitfeldt signerer støttedokumentet. Foto: Regjeringen.
DOKUMENT: Utenriksministeren Anniken Huitfeldt signerer støttedokumentet. Foto: Regjeringen.

Norge har signert

I en uttalelse på Twitter skriver Utenriksdepartementet at Norge har signert de viktige dokumentene.

– I dag signerte Anniken Huitfeldt dokumentet som bekrefter norsk støtte til Finland og Sveriges medlemskap i Nato. I morgen blir det levert «Department of State», står det i uttalelsen.

– Med Stortingets forhåndssamtykke, undertegnet jeg i dag dokumentene som bekrefter Norges støtte til Finland og Sveriges medlemskap i Nato. De blir levert i morgen til det amerikanske utenriksdepartementet, og fullfører dermed Norges del for å godkjenne to nye allierte. Det er en tydelig nordisk støtte til at våre naboland formelt blir nye allierte i Nato, sier Huitfeldt i en pressemelding.

De øvrige nordiske landene har også godkjent tiltredelsen.

– Med Sverige og Finland i Nato får vi en enda sterkere forsvarsallianse i Europa. Det har aldri vært viktigere. Det betyr også et tryggere og sterkere Norden, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Tyrkia hevet veto

Tiltredelsesprotokollen kunne blitt signert tidligere, men ble forsinket av Tyrkias motstand mot de to landenes Nato-medlemskap.

Den historiske beslutningen om å invitere Sverige og Finland inn i Nato ble tatt på alliansens toppmøte i Madrid i forrige uke – etter at Tyrkia kvelden i forveien gikk med på å heve sitt veto mot søknadene deres i bytte mot en rekke politiske innrømmelser fra de to.

(TV 2 / NTB)