Svensker, dansker og finner kan få reise ut av Gazastripen

Over hundre svensker og 13 dansker kan få reise ut av Gazastripen tirsdag. Ingen norske står på listen over dem som får krysse grensa til Egypt.

Et satellittbilde av grenseovergangen Rafah ved grensa mellom Gazastripen og Egypt. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB
Et satellittbilde av grenseovergangen Rafah ved grensa mellom Gazastripen og Egypt. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB

Svante Liljegren i svensk UD fortalte tirsdag morgen til SVT om hvor mange som hadde krysset grensa dagen før.

80 svensker hadde fått grønt lys til å reise ut av Gazastripen, og det er bekreftet av minst 62 av dem har gjort det.

– Det kan være flere som har kommet seg ut uten å kontakte den svenske ambassaden i Kairo som var på plass ved grensestasjonen, sier Liljegren, ifølge nyhetsbyrået TT.

Ingen norske borgere på Gazastripen har kommet seg ut etter at Israel innførte blokade og startet et intenst bomberegn som svar på Hamas' terrorangrep 7. oktober.

Det er mer enn 250 nordmenn inne på Gazastripen.

– Norge vil få beskjed fra Egypt på forhånd når norske borgere får lov til å krysse grensen til Egypt. Så svart vi vet mer, vil vi informere norske borgere i Gaza, sier kommunikasjonsrådgiver Cecilie Skjennald i Utenriksdepartementet til TV 2.

Tolv land på listen

101 svenske statsborgere og én person med oppholdstillatelse i Sverige står på en liste over personer som kan få reise ut av Gazastripen tirsdag.

På listen står også personer fra Finland, ifølge TT. Til sammen skal det være personer fra tolv land på listen.

13 dansker har fått godkjenning til å forlate det palestinske området tirsdag, ifølge dansk UD. Fire personer med tilknytning til Danmark fikk forlate Gazastripen søndag.

Norsk kvinne drept

Så langt har altså ingen nordmenn fått reise ut av Gaza, og det står ingen nordmenn på listen over dem som tirsdag kan få krysse grensa.

Én norsk borger er blitt drept i krigen på Gazastripen. Tobarnsmoren Ghada Abudaqah (48) fra Oslo og hennes far ble drept i et luftangrep i helgen, ifølge familien.

– Hun var redd for å bli bombet, men dessverre var det det som skjedde, sa ektemannen Bashar El-Najar til VG.

– Jobber kontinuerlig

Rundt 270 norske borgere og personer med norsk tilknytning befinner seg på Gazastripen, ifølge regjeringen. Rundt halvparten av dem er barn.

Norske myndigheter jobber kontinuerlig for å bidra til at de får reise ut av området, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Sammenlignet med mange andre europeiske land har Norge vært mer kritisk til Israels krigføring på Gazastripen. Ifølge utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er det ingen grunn til å tro at kritikken er grunnen til at norske borgere ikke slipper ut av Gaza.

– Jeg ser at det blir spekulert i det. Vi har ingen opplysninger som tyder på det. Snarere tvert imot har alle sagt at det ikke er noen forskjellsbehandling på grunn av nasjonalitet, sa Barth Eide til NRK mandag.

Vanskelig å få kontakt

Mange av svenskene på Gazastripen er familier som bor i Sør- og Vest-Sverige. Flertallet er barn under 18 år.

Fortsatt er det rundt 500 personer med svensk statsborgerskap eller tilknytning til Sverige på Gazastripen. Sviktende mobildekning gjør det vanskelig å få kontakt med alle.

Noen av dem som blir kontaktet, sier at krigssituasjonen gjør at de ikke klarer å komme seg til grenseovergangen mot Egypt.

– Det er ganske enkelt for farlig, sier Svante Liljegren.