Svensk sykehus ansatte skandalekirurg som knyttes til juks og pasientdødsfall

Karolinskas styre går av etter kirurgskandalen.

Her er Dr. Paolo Macchiarini under en pressekonferanse etter han fikk sparken ved et sykehus i Firenze, Italia. (AP Photo/Lorenzo Galassi, File) Foto: Lorenzo Galassi
Her er Dr. Paolo Macchiarini under en pressekonferanse etter han fikk sparken ved et sykehus i Firenze, Italia. (AP Photo/Lorenzo Galassi, File) Foto: Lorenzo Galassi

Styret ved Karolinska institutet i Stockholm må gå av etter en sviende rapport som påpeker nonchalanse, dårlig lederskap og slurv ved ansettelsen av skandalekirurgen Paolo Macchiarini.

Daværende rektor ved Karolinska institutet som ansatte Macciarini som gjesteprofessor, Harriet Wallberg, får sparken fra sitt verv som øverste leder for de svenske universitetene og høyskolene.

Videre blir hele styret ved Karolinska institutet byttet ut, opplyser forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

Konklusjonen etter den eksterne granskningen knyttet til sykehusets rolle i ansettelsen av den italienske kirurgen, ble lagt fram mandag. Granskningsleder Sten Heckscher peker på at det må stilles spørsmål om hvordan den italienske kirurgen i det hele tatt kunne bli ansatt.

– Jeg har aldri sett maken til negative referanser. Han er for eksempel tidligere blitt omtalt i italienske medier, og han har tidligere blitt fradømt en stilling i Firenze for manglende kompetanse. Man burde tenke seg om når man ser sånne referanser, sier utredningslederen.

Den eksterne granskingen av ansettelsen av Macchiarini ble lagt fram uken etter en annen granskningsrapport om kirurgens virksomhet ved Karolinska Universitetssjukhuset.

Professor Kjell Asplund konkluderte da med at Macchiarini er direkte ansvarlig for at tre pasienter fikk operert inn kunstige luftrør.

Han pekte også på at topplederne ved Karolinska Universitetssjukhuset sitter med det overordnede ansvaret for at to av pasientene senere døde.

Macchiarini ble i 2014 anklaget av fire leger ved Karolinska institutet for å ha fusket med forskningsartikler som handler om kunstige luftrør. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2