Svensk Auschwitz-mistenkt utleveres til Polen

Svensken som er mistenkt for å ha stjålet skiltet med teksten «Arbeit macht frei» fra den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz, blir utlevert til Polen. Mannen risikerer opp til ti års fengsel.

Den 34 år gamle mannen vil bli stilt for retten i den polske byen Krakow, etter at tingretten i Stockholm torsdag avsa kjennelse for at han kan utleveres. Polske myndigheter har lovet at den tidligere nynazisten skal få sone en eventuell fengselsstraff i Sverige

Tingretten stilte da også som betingelse for utleveringen at mannen blir sendt hjem for soning, hvis han blir dømt. Mannen har sagt at han ikke stoler på rettsvesenet i Polen, og han anker derfor tingrettens kjennelse til en høyere rettsinstans.

Fem andre personer sitter fra før av varetektsfengslet i Polen, mistenkt for å ha vært innblandet i tyveriet. «Arbeit macht frei»-skiltet ble stjålet fra hovedinngangen til Auschwitz, som nå er museum, i desember i fjor.

Det fem meter lange skiltet kom til rette like før jul. Rundt 1,1 millioner mennesker, de aller fleste jøder, ble drept i Auschwitz, som under andre verdenskrig var den største av de tyske nazistenes utryddelsesleirer. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2