sve-malmö-skytter-rettssak-F - Snikskytter-tiltalt i Malmö må svare for anklagene

I flere måneder skapte en snikskytter frykt i Malmö etter å ha skutt tilfeldige personer med innvandrerbakgrunn. Mandag stilles Peter Mangs for retten, tiltalt for tre drap og tolv drapsforsøk.

I ly av kveldsmørket plukket gjerningsmannen ut sine ofre, løftet skytevåpenet og trakk av. I over ett år holdt han på. Med ett unntak hadde alle ofrene innvandrerbakgrunn. Men det var også det eneste de hadde felles.

Folk i Malmö var redde, holdt barna innendørs, låste dører og vinduer og trakk for gardinene. Frykten bredte seg etter som stadig nye skyteepisoder fant sted. Politiet sto tilsynelatende uten spor.

Halvannet år etter er tiltalen mot den nå 40 år gamle Peter Mangs klar. Han er siktet for tre drap og tolv drapsforsøk samt flere tilfeller av grove trusler og legemsbeskadigelse. Selv nekter han straffskyld.

De første ukene etter pågripelsen forklarte Mangs seg detaljert i politiavhør. Men det siste året har han nektet å snakke med politiet og å svare på spørsmål, opplyser statsadvokat Solveig Wollstad til nyhetsbyråt TT.

Politiet har blant annet beslaglagt en nøkkel som passer til en leilighet der en mann ble skutt og drept i 2003. Den ble funnet hjemme hos Mangs.

– Han har bare innrømmet to tilfeller av skadeverk av de forbrytelsene han tiltales for, sier hun.

Motivet for ugjerningene er sammensatt, mener Wollstad.

– Det finnes en viss grad av fremmedfiendtlighet. Men det er også andre motiver, blant annet aggresjon mot personer som tidligere er dømt for straffbare forhold, forklarer hun.

Mangs innrømmet overfor en bekjent å ha avfyrt skuddene mot bilen. Men da den bekjente oppfordret ham til å melde seg for politiet, truet skal Mangs ha truet med å drepe ham, samboeren og datteren hans om han gikk til politiet. Samtidig skal han ha vist fram en pistol.

Ifølge tiltalen var det bare tilfeldigheter som gjorde at de tolv drapsforsøkene ikke endte med at liv gikk tapt.

Et eksempel var et skudd mot en mann som arbeidet i et gatekjøkken. Kulen gikk rett gjennom gatekjøkkenet, knuste en flaske og traff til slutt en parkert bil. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2