sve-journalister-etiopia-F - Carl Bildt fikk besøke fengslede svensker

Sveriges utenriksminister Carl Bildt har fått besøke de svenske journalistene som sitter fengslet i Etiopia. De to har det bra, men lengter etter å bli satt fri, ifølge Bildt.

Utenriksministeren sa etter besøket fredag at han hadde hatt en meget god samtale med Johan Persson og Martin Schibbye. De to var svært glade for besøket, som de oppfattet som uttrykk for sterk støtte, fortalte utenriksministeren ifølge Stockholm-avisen Dagens Nyheter.

Dagen før møtte Bildt den etiopiske statsministeren Meles Zenawi.

– Jeg håper dette har ført til at vi kan rulle unna noen steiner som har ligget i veien, men vi har ingen løsning før vi har en løsning, sa den svenske utenriksministeren fredag.

Carl Bildt var offisielt i Etiopia for å delta på et økonomisk toppmøte. Hans besøk skal ha kommet overraskende på de to journalistene, som fikk treffe ham på fengselssjefens kontor i Kality-fengselet utenfor den etiopiske hovedstaden Addis Abeba.

Bildt sa på en telefonkonferanse med svenske journalister fredag at han ikke vet når Persson og Schibbye eventuelt vil bli benådet.

– Men etter min mening bør de løslates umiddelbart, understreket utenriksministeren.

Det virker klart at de to kom seg inn i Etiopia på ulovlig vis. Det er også blitt hevdet at de hadde kontakt med geriljagruppen Ogadens Nasjonale Frigjøringsfront, som etiopiske myndigheter har stemplet som en terrorgruppe.

En lettere pikant side ved en ellers alvorlig og vanskelig sak er at Carl Bildt var styremedlem i Lundin Oil før han ble utenriksminister. Den erfarne konservative politikeren var svensk statsminister fra 1991 til 1994. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2