Svak økning i industriproduksjonen i USA

Industriproduksjonen i USA vokste bare med 0,1 prosent i oktober, mindre enn økonomene hadde regnet med. Dermed kan det ta lengre tid enn ventet før et økonomisk oppsving for alvor setter inn.

Tempoet i utviklingen har falt etter at det populære vrakpantprogrammet «cash for clunkers» ble avsluttet, sa fagfolk tirsdag. Lønns- og prisveksten holder seg stabil på et lavt nivå, noe som også tolkes som et tegn på svakhet i økonomien.

Sentralbanksjef Ben Bernanke spådde denne uken at inflasjonen vil «være behersket» en god stund framover. Dermed kan sentralbanken Federal Reserve la styringsrenten ligge fast på et nivå nær null.

Markedsstrategen Jeff Kleintop i Boston-selskapet LPL Financial sier til nyhetsbyrået Reuters at råvarekostnadene øker, men at denne prisøkningen ikke føres videre til kundene som kjøper ferdige produkter.

- Det gir sentralbanken et pusterom, mener han.

Kleintop tror Bernanke og hans folk kan vente med å sette opp renten kanskje helt til midten av 2010. Arbeidsledigheten i USA steg i oktober til 10,2 prosent, det høyeste nivået på 26 år, og den høye ledigheten bidrar til at lønnskostnadene i USA holdes i sjakk. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2