Dyrepark i Costa Rica:

Svært uvanlig krokodillefunn: – Aldri hørt det før

Forskere klør seg nå i hodet etter at en hunn-krokodille skal ha klart «å bli gravid på egenhånd». – Dritfett, sier norsk reptilekspert.

ILLUSTRASJONSFOTO: En krokodille i fangenskap skal ha klart noe som reptileksperter aldri før har hørt om. Her fra en annen dyrehage til illustrasjon.
ILLUSTRASJONSFOTO: En krokodille i fangenskap skal ha klart noe som reptileksperter aldri før har hørt om. Her fra en annen dyrehage til illustrasjon. Foto: MOHAMMED SALEM / NTB.

En krokodille i fangenskap skal ha klart å «gjøre seg selv gravid», noe den aktuelle dyrehagen i Costa Rica anslår er det første tilfellet av «jomfrufødsel» hos reptilarten.

– Fosteret var 99,9 prosent genetisk identisk med moren, noe som bekrefter at det ikke hadde noen far, skriver Sky News onsdag.

Det oppsiktsvekkende funnet skaper stor glede og interesse hos den norske reptileksperten Remi Andersen når TV 2 ringer.

Vil at flere egg skal analyseres

Krokodillen skal ha lagt flere egg tilbake i 2018, hvor syv av eggene ble ruget. Ingen av dem skal ha klekket, men ett av dem inneholdt et dødfødt foster. Noe som først ble funnet etter åpning.

Forskere, som spesialiserer seg på såkalte «jomfrufødsler» eller partenogenese, skal ha analysert fosteret og publisert funnene i det britiske magasinet Royal Society.

– Disse funnene tyder derfor på at egg bør vurderes for potensiell levedyktighet når hanner er fraværende, skriver forskerne om funnet.

Reptilsjef ved Akvariet i Bergen, Remi Andersen, sier til TV 2 at han aldri har hørt om noe lignende før - når det kommer til krokodiller.

– Da har hun befruktet seg selv. Det skjer i reptilverdenen, og flere i dyreverdenen kan gjøre det, men jeg har aldri hørt det før om krokodiller. Det er dritfett, sier Andersen.

Slik ser man om egget er befruktet

Reptileksperten forklarer at flere reptiler er selvbefruktende og kan spare på sperm i opptil flere år. På den måten kan de velge å bli gravide når det passer dem, og ikke bare etter parring.

Den aktuelle krokodillen skal, ifølge dyrehagen, ha vært isolert uten kontakt med mannlige krokodiller og dermed ikke hatt mulighet til parring.

– I teorien må man ha en partner for å få sperm, men ja, det skjer mye gøy i dyreverdenen. Så det kan være mye folk ikke vet om og plutselig skjer det noe kult, sier Andersen, som er tydelig på at han har åpnet en del ubefruktede krokodille-egg i sitt liv.

Normalt sett kan man se på eggene til krokodillene om de er befruktet eller ikke, ved å lyse på dem etter at de har kommet ut, forklarer han.

– En hvit strek i midten viser at egget er befruktet, legger han til.