NY VARIANT: Helsearbeidere i fullt smittevernutstyr i forbindelse med et koronautbrudd i Hanoi i januar. En ny variant har blitt oppdaget i Vietnam. Foto: Thanh Hue / Reuters / NTB
NY VARIANT: Helsearbeidere i fullt smittevernutstyr i forbindelse med et koronautbrudd i Hanoi i januar. En ny variant har blitt oppdaget i Vietnam. Foto: Thanh Hue / Reuters / NTB

«Svært smittsom» virusvariant oppdaget i Vietnam

Det har blitt oppdaget en krysning av den britiske og den indiske virusvarianten i Vietnam. Ifølge helseminister Nguyen Thanh Long er krysningen svært smittsom.

Til nettavisen VnExpress sier Long at landets helsemyndigheter mer spesifikt har oppdaget mutasjoner fra den britiske varianten på den indiske varianten. Den nye varianten har ikke fått noe navn.

Ifølge helseministeren er varianten svært smittsom, særlig via luften.

Han sier at laboratorieundersøkelser av hvordan viruset reproduserer seg selv, forklarer smitteøkningen i landet.

Reuters skriver at Vietnam klarte å begrense smittespredningen i landet i store deler av 2020. Ifølge tall fra New York Times er det nå imidlertid en tydelig stigende smittetrend i landet.

Virusvarianter

Den indiske virusvarianten har spredt seg til store deler av verden, også til Norge.

De siste fire ukene har det blitt påvist 27 tilfeller av varianten, hvor det har forekommet lokale utbrudd i Oslo og Viken. FHI tror at 93 prosent av koronatilfellene i den samme perioden har vært av den britiske virusvarianten.

– Dersom denne varianten viser seg å ha større spredningsevne enn den engelske varianten, kan den bli dominerende i Norge også, men den vil kunne holdes under kontroll med de samme tiltakene, stod det i FHIs ukesrapport fra uke 20.

Den indiske virusvarianten har også spredt seg i Storbritannia. Det ble anslått at 75 prosent av landets 4182 nye registrerte smittetilfeller fredag, var av den indiske virusvarianten.

Effektive vaksiner

I kjølvannet av at det dukket opp flere nye, mer smittsomme virusvarianter, har forskere undersøkt om mRNA-vaksinene, deriblant Pfizer og Moderna, har en effekt mot variantene.

– Det vi har funnet ut, er at vaksinenes antistoffer er litt svakere mot variantene, men ikke nok til at vi tror det vil ha en særlig effekt på hvor godt de beskytter, sier forskeren Nathaniel Landau.

Studien er ikke publisert i et fagfellevurdert tidsskrift ennå og regnes dermed bare som foreløpig.

Det er imidlertid foreløpig uvisst om vaksinen vil ha noen effekt mot krysningen av den britiske og den indiske varianten.