VIL TIL BERGEN MED DET SAMME: Aung San Suu Kyi har selv bedt om å få komme til Bergen.  (Foto: Soe Than WIN, © stw/cha/PL)
VIL TIL BERGEN MED DET SAMME: Aung San Suu Kyi har selv bedt om å få komme til Bergen. (Foto: Soe Than WIN, © stw/cha/PL)

Suu Kyi vil til Bergen og Oslo

Aung San Suu Kyi har selv om å få reise til Vestlandets hovedstad og til Oslo.

Besøket vil etter alt å dømme vil finne sted mot slutten av juni.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre gleder seg over at Aung San Suu Kyi setter kursen mot Norge når hun legger ut på sin første utenlandsreise på 24 år.

– Hun er en veldig velkommen gjest i Norge. Da jeg var i Myanmar i januar, overrakte jeg en invitasjon fra statsministeren. Hun takket og sa at hun ønsket at Norge ble det første landet hun besøkte. Hun ønsker å reise til både Oslo og Bergen, sier Støre (Ap) til NTB.

Har ikke pass

Han har ennå ikke fått bekreftet av Suu Kyi selv at hun kommer til Norge, men partiet hennes gikk onsdag ut og kunngjorde at hun planlegger å reise til Norge og Storbritannia i juni. Hun har imidlertid ennå ikke fått pass, selv om hun har søkt, opplyser en ikke navngitt tjenestemann i Myanmar til AFP.

LES OGSÅ: Suu Kyi kommer til Norge

– De signalene vi får nå, gjør at vi håper besøket lar seg gjennomføre i juni. Vi respekterer at vi må vente på bekreftelse fra henne selv til når det passer for henne å gi den, sier Støre.

LES OGSÅ: Aung San Suu Kyi takka bergensarane

Han understreker at den 66 år gamle demokratiforkjemperen har et tett program med flere møter i nasjonalforsamlingen etter at hun ble valgt som parlamentsmedlem 1. april. Støre synes det er svært hyggelig at Suu Kyi ønsker å komme til Norge først.

Skal hente nobelprisen sin

– Her har hun en nobelpris som venter på henne, samt Raftoprisen. For Norge, som er engasjert i forsoningsprosessen i Myanmar, er besøket og samtalene med henne viktige, sier Støre.

Han opplyser samtidig at han denne uken hadde besøk av ministeren som er ansvarlig for fredsprosessen med de etniske gruppene i Myanmar. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2